Home

Achtergrond 1226 x bekeken

Euronext: agrarische handel potentiële groeimarkt

Euronext lanceert dit najaar termijncontracten voor stikstofkunstmest. De introductie past bij de strategie van het beursbedrijf. De steeds meer volatiele agrarische handel wordt door Euronext gezien als een potentiële groeimarkt.

Euronext lanceert dit najaar termijncontracten voor stikstofkunstmest. De agrarische handel wordt door Euronext gezien als een potentiële groeimarkt. De markten voor graan, suiker en andere producten wordt steeds beweeglijker en dus neemt de behoefte de risico's op prijsschommelingen af te dekken groter.

Euronext runt beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon, Londen en Parijs. Op de agrarische markt zet de termijnmarkt in Chicago vooralsnog de toon. Euronext is in de agrarische sector actief met termijncontracten voor suikermais, maaltarwe, raapzaad en zuivelproducten. Deze portefeuille wordt de laatste jaren steeds een beetje uitgebouwd.

Oogst van raapzaad. Euronext handelt onder meer in raapzaad.<br /><em>Foto: ANP</em>
Oogst van raapzaad. Euronext handelt onder meer in raapzaad.
Foto: ANP

In 2015 voegde de beurs termijncontracten voor raapzaadmeel en raapzaadolie toe waarmee het voortaan de hele raapzaadmarkt bedient. In het voorjaar van hetzelfde jaar werden contracten voor mageremelkpoeder, ongezouten boter en wei geïntroduceerd. In de herfst van dit jaar wil Euronext een termijncontract voor suiker introduceren.

Einde zuivel- en suikerquotering

Bij zuivel en suiker speelt deregulering een belangrijke rol, zoals dat eerder al het geval was voor graan. In 2015 werd het zuivelquotum afgeschaft. Het suikercontract wordt gelanceerd omdat Europese suikerproducenten vanaf 30 september 2017 niet langer hoeven te voldoen aan productiequotums. Net als bij graan en zuivel eerder, wordt verwacht dat de prijs van suiker meer gaat schommelen.

Termijnmarktcontracten helpen de industrie en handel risico's af te dekken. Het betreft overeenkomsten om een bepaalde hoeveelheid van een grondstof, of een afgeleid financieel instrument, tegen een afgesproken prijs te kopen, met een vastgesteld leveringsmoment. Een verkopende partij wil het risico op een dalende prijs beperken; een koper het risico op een prijsstijging.

Euronext komt met contract voor stikstofkunstmest

Nu introduceert Euronext in Amsterdam een eerste Europees contract voor een stikstofoplossing die als grondstof voor de meststoffen ureum en ammoniumnitraat wordt gebruikt. Stikstofkunstmest is naast kali en fosfaat 1 van de 3 belangrijke kunstmesttypen. De contracten worden in euro's verhandeld en kunnen fysiek geleverd worden.

De aflevering van de contracten vindt plaats in het Franse Rouen, een belangrijk handelspunt voor kunstmest. Producenten van kunstmest, handelaren en coöperaties staan achter de termijncontracten. De contracten zullen gericht zijn op levering in maart, juni, september en november en kennen een maximale termijn van 2 jaar.

De haven van Rouen. Deze Franse plaats is een belangrijk handelspunt voor kunstmest.<br /><em>Foto: ANP </em>
De haven van Rouen. Deze Franse plaats is een belangrijk handelspunt voor kunstmest.
Foto: ANP

Inspelen op veranderende markt

Euronext speelt met het contract in op een veranderende markt. Door een groeiende vraag vanuit China De vraag naar voedsel neemt toe en vaker zal oogst en verbruik dichtbij elkaar liggen. Boereninkomens fluctueren dan ook, en investeren navenant.

Olivier Raevel, Hoofd Commodities van Euronext, zegt dat de kunstmestfutures bedoeld zijn voor de hele kunstmestindustrie en eindgebruikers, vooral coöperaties, die de belangrijkste gebruikers van grondstoffen-contracten van Euronext zijn. In de VS wordt op de termijnmarkt Chicago al door een brede groep bedrijven gehandeld in stikstofkunstmestcontracten.

Nederlandse distributeurs niet erg enthousiast

Bij Nederlandse distributeurs wordt het contract lauw ontvangen. Boeren dekken zich in tegen schommelende prijzen door verspreid over het jaar in te kopen. De handel koopt zo kort mogelijk op het verkoopmoment in. Agrifirm verwacht op dit moment geen gebruik te maken van de termijncontracten, aldus productmanager voor kunstmest Luuk Hagting.

De coöperatie koopt een groot deel van de afzet 6 tot 8 maanden van tevoren in. Termijnmarktcontracten zijn volgens Hagting vooral interessant voor de grote handelspartijen die de distributeurs in Nederland beleveren. Daarbij valt te denken aan het Amerikaanse Trammo, Indagro en Swiss-Singapore. CZAV volgt de ontwikkeling met veel interesse, aldus directeur Ko Francke, maar twijfelt of het product direct toepasbaar is voor de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.