Home

Achtergrond

Euro zakt vanwege renteverwachting

De waarde van de euro is de laatste dagen gedaald tot het laagste niveau in enkele weken. De oorzaak ligt in de VS. Uit de verslagen van de laatste bestuursvergadering van de Federal Reserve, de centrale bank, blijkt dat een renteverhoging al in juni op tafel zou kunnen liggen.

Als de rente inderdaad verhoogd wordt, keert elders geïnvesteerd geld terug naar de VS. De vraag naar dollar stijgt dan. De euro verzwakt daardoor en dat is goed voor de Nederlandse export.

De markt speculeert al meer dan een jaar over een renteverhogingen. In de VS is de rente sinds 2006 in stappen verlaagt. In december vorig jaar werd de rente verhoogd met 25 basispunten, maar verdere rentestappen bleven uit.

'Fed' onzeker over economie

De 'Fed' voelt zich onzeker over het economische klimaat. De Amerikaanse economie presteerde lange tijd sterk, zeker ten opzichte van de Eurozone, maar de laatste periode zijn de geluiden niet eenduidig positief. Het verhogen van de rente is een economisch risico omdat het voor bedrijven en consumenten duurder wordt te lenen en dus investeren.

In de eurozone zal de rente vooralsnog in elk geval ultra laag blijven, want het economische herstel is vooralsnog broos en vooral onzeker.

Griekse schuldendeal en dreigende Brexit

De onzekerheid hangt samen met een schuldendeal met Griekenland die nog altijd niet rond is. Bovendien stemmen volgende maand de Britten over een 'Brexit' en vlak daarna zijn in Spanje verkiezingen, waarbij de anti-bezuinigingspartij Prodemos via een lijstverbinding met een andere partij kansrijk is. Het onderliggende probleem van de eurocrisis, handelsoverschotten in het Noorden en tekorten in het Zuiden, is nog niet opgelost.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt voorzichtig naar -0,260%. Volgens ABN Amro zal de rente, vaak referentie bij leningen, verder dalen tot -0,35 procent. ING is voorzichtiger en verwacht voor begin 2017 een koers van -0,30%.

Of registreer je om te kunnen reageren.