Home

Achtergrond 1018 x bekeken

Euro verder onder druk door renteverwachtingen

De euro staat onder druk. Dat is goed voor (onder meer) de agrarische exporteurs.

De wisselkoers van de euro staat onder druk. De waarde van de euro lag op 3 mei nog op het hoogste niveau sinds januari 2015, maar is inmiddels gedaald tot $1,11. Een zwakke euro is goed voor exporteurs want het maakt producten uit de Eurozone voor afnemers daarbuiten goedkoper. De agribusiness exporteert onder meer veel naar de VS, China en het VK.

Grondstoffenimporteurs

Voor importeurs van grondstoffen die vaak in dollars worden verrekend, zoals graan en soja, loopt de rekening juist op. De euro daalt in waarde omdat in de markt fundamenteel anders wordt gedacht over het rentebeleid in de VS. De consensus was dat de centrale bank van de VS, de 'Fed', tot januari 2017 de rente ongemoeid zou laten.

Nu wordt uitgegaan van een verhoging volgende maand en mogelijk zelfs een tweede renteverhoging in december. Niet iedereen deelt deze mening. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro denkt dat de 'Fed' blijft wachten tot het economisch herstel in de VS – en wereldwijd- duidelijker wordt.

Veevoersector

De hogere rente zal ertoe leiden dat meer geld naar de VS wordt gebracht, de vraag naar dollars toeneemt en in de VS minder wordt geleend. Al met al zal de waarde van de dollar – de wereldhandelsmunt – daardoor toenemen. Als de dollar sterker wordt, raakt dat niet alleen bijvoorbeeld de veevoersector, die veel grondstoffen importeert.

Euribor vrij stabiel

Opkomende economieën die een steeds groter deel van de wereldeconomie dragen, worden geconfronteerd met hogere rentelasten en aflossingen. Ze hebben vaak in dollars geleend en moeten dus meer real, pesos of roebel etc. opbrengen.

Het Euribor-rentetarief is ondertussen vrij stabiel en blijft net onder -0,258% hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.