Home

Achtergrond

Euro schiet omhoog na sterke groeicijfers

De euro is ten opzichte van de dollar gestegen tot de hoogste waarde sinds januari 2015. De euro sloot dinsdag af op een koers van $1,569. De euro won ook aan waarde ten opzichte van het Britse pond, maar hier is de schok toch wat kleiner.

Voor de export is een duurdere euro onvoordelig, want producten uit de eurozone worden zo relatief duurder.

De euro leefde op na opmerkelijke groeicijfers. De economie van de eurozone is het eerste kwartaal van 2016 met 0,6% gegroeid. Dat is een veel sterkere groei dan in het laatste kwartaal van 2015 en ook beter dan de matige 0,1% groei in de VS. Spanje verraste door een groeitempo van 0,8% te noteren en zelfs de Franse groei was met 0,5% behoorlijk.

Geen zicht op verzwakking euro

De lage Amerikaanse groei is een verrassing en zal er mogelijk toe leiden dat de Amerikaanse centrale bank in een langzamer tempo de rente zal verhogen. Daarmee is het vooruitzicht op een verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar, waar al zo lang op gewacht wordt, weer wat verder weg. Er is wel een argument de rente toch te verhogen: de inflatie is opgelopen.

ING: rente daalt verder

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt nu alweer zo'n 2 weken rond -0,25% en stoot vooralsnog niet door naar -0,30%. Dit interbancaire tarief is vaak referentie bij leningen. ING verwacht nog wel dat de rente zal dalen naar -0,30% begin volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.