Home

Achtergrond

Energiemarkten weer gestabiliseerd

Afgelopen week stegen de langetermijn-gasprijzen vanwege de hogere olieprijs. De hoeveelheid gas op de markt is meer dan voldoende.

De gasaanvoer vanuit Rusland en Noorwegen is constant. Ook de temperatuur veroorzaakt geen reuring. Dit zorgde voor een stabiele dagprijs. Handelsplatform TTF noteerde donderdag een contractprijs 2017 €0,146 per kuub. De contractprijzen 2018 en 2019 liggen iets hoger, respectievelijk €0,148 en €0,15. De dagprijs op handelsbeurs ATG noteerde donderdagmorgen €0,13 per kuub.

Ook de langetermijnprijzen voor elektra stegen de afgelopen week. Deze week is er weinig wind en relatief veel bewolking waardoor het aanbod van wind- en zonnestroom zeer beperkt is. Dit heeft invloed op de dagprijzen van elektra, meldt Nuon. APX noteerde donderdag een dagprijs van € 37,07 per MWh als piekuurtarief. Dat is een bijna anderhalve euro minder dan vorige week.

Elektramarkt onrustig volgens Nuon

Nuon meldt dat de elektramarkt onrustig is omdat de kosten van elektriciteitsproductie fors toenemen. Dit heeft te maken met de plannen van Frankrijk om de prijs van CO2-rechten te willen voorzien van een prijsbodem. Een reactie hierop kan zijn dat de langetermijnprijs van elektriciteit stijgt.

Oliemarkt

De oliemarkt is gestabiliseerd nadat de olieproductie in net name Canada weer is opgestart. De olieprijs heeft een balans gevonden rond de $50 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Nuon verwacht dat de stijging van de olieprijs gedurende de afgelopen weken nu is gestut. De olieproductie is immers toegenomen en de vraag naar olie is stabiel. Gisteren noteerde Behr een slotkoers van $49,15 per vat.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.