Home

Achtergrond

Energiemarkten onrustig door stijgende olieprijs

De stijgende lijn van de olieprijs houdt aan. Deze week liep de koers opnieuw op en bereikte het hoogste niveau in dit half jaar. Die stijging is ingezet op 11 mei.

Een vat (159 liter) Brentolie kostte toen $ 47,11. De koers kruipt sindsdien gestaag omhoog om woensdag 18 mei af te sluiten op $49,63, het hoogte prijsniveau dit jaar. In februari kostte een vat Noordzeeolie nog $30.

Een duidelijke aanwijsbare reden voor de stijging is er eigenlijk niet. De economische verwachtingen in Azië zijn nog altijd niet heel hoog en er is nog altijd sprake van een overproductie. De prijsstijging van vorige week was het directe gevolg van de bosbranden in Canada, stakingen in Koeweit en productieonderbrekingen in Nigeria.

Goldman Sachs verhoogt taxaties olieprijs

Volgens Beurs.nl kreeg de olieprijs deze week steun in de rug van een rapport van zakenbank Goldman Sachs. Analisten van Goldman Sachs verhoogden hun taxaties voor de olieprijs voor zowel het tweede kwartaal als voor de tweede jaarhelft naar respectievelijk 45 en 50 dollar per vat. De haperende olieproductie in Canada, Koeweit en Nigeria zullen volgens de analisten van Goldman Sachs de rest van het jaar aanhouden.

Gas- en elektramarkt reageren op stijgende olieprijs

De overige energiemarkten reageren onrustig op de stijgende olieprijs. Prijzen fluctueren sterk, soms zelfs binnen een dag. De dagprijzen op gashandelsbeurs TTF gingen op en neer als gevolg van de wisselende aanvoer. Het seizoen van de gasvoorraden is inmiddels begonnen waardoor de vraag naar gas ook toeneemt. Volgens Agro-Energy wordt in Nederland nu dagelijks circa 80 miljoen kuub aangevoerd naar de opslagen. Contractprijs 2017 is 14,6 per kuub. Contractprijs 2018 is € 0,152 per kuub.

In het kielzog van de gasprijs is ook de stroomprijs beweeglijk. APX noteerde medio donderdag een dagprijs van € 38,46 als piekuurtarief.

Of registreer je om te kunnen reageren.