Home

Achtergrond

Economische tegenwind zet druk op euro

Na een sterk 1e kwartaal voor de eurozone, heeft de economie in het 2e kwartaal last van een hogere olieprijs en sterkere euro.

Het kan op de valreep van het 2e kwartaal zelfs nog helemaal misgaan wanneer de Britten voor een vertrek uit de EU kiezen. De economie van het Verenigd Koninkrijk is na de Duitse de grootste binnen de EU.

Brexit

Bovendien zijn de Britten nettobetalers. Een vertrek betekent waarschijnlijk dat het EU-budget omlaag zal moeten en de netto-ontvangers van EU-subsidies, vooral Oost- en Zuid-Europese landen, met minder genoegen zullen moeten nemen. In de peilingen gaan de kampen voor en tegen een 'Brexit' nek aan nek, wat voorspellen moeilijk maakt.

Nieuw reddingspakket Griekenland

Het is niet het enige politieke risico. Momenteel wordt door de Eurogroep onderhandeld met Griekenland over een nieuw reddingspakket. Een deal is noodzakelijk omdat Griekenland in juli leningen moet afbetalen, waarvoor zonder 'bailout' geen geld is. Het IMF pleit voor het afstempelen van schulden, wat voor sommige Eurolanden onbespreekbaar lijkt.

Euro iets goedkoper ten opzichte van dollar en pond

De onzekerheid heeft deze week de euro wel wat doen afkoelen. De koers daalde van circa $1,15 naar $1,14. Ook ten opzichte van het Britse pond is sprake van een kleine koerscorrectie omlaag. De euro is nu 0,78 pond waarde. Het Euribor-rentetarief blijft ondertussen wel langzaam verder dalen richting -0,30%.

De hogere waarde van de euro maakt het goedkoper om grondstoffen die in dollars worden verrekend, zoals mais of soja, af te rekenen. Maar voor de export van de agribusiness is een zwakkere euro voordelig.

Of registreer je om te kunnen reageren.