Home

Achtergrond

Australië voorkomt Chinese overname mega-boerderij

De Australische regering heeft een stokje gestoken voor de verkoop van landbouwbedrijf S. Kidman & Co., dat 1,3% van de oppervlakte van Australië in handen heeft.

Een Chinese koper had 370 miljoen dollar (€238 miljoen) geboden maar minister Scott Morrison van Financiën blokkeerde de verkoop omdat deze in zijn huidige opzet 'niet in het belang van Australie' zou zijn.

Nieuwe voorwaarden

Minister Morrison heeft duidelijk gemaakt dat onder bepaalde voorwaarden de verkoop alsnog mag doorgaan, maar hij gaf de Chinezen slechts 96 uur om orde op zaken te stellen. De Chinezen blijven geïnteresseerd, maar vergelijken de Australische politiek inmiddels wel met de tv-serie 'House of Cards'.

Er is voldoende belangstelling van kopers down under maar zij bieden veel minder voor het bedrijf.

'Deadline belachelijk'

Directeur Greg Campbell van Kidman noemt de deadline van de regering in Canberra 'belachelijk'. Hij meent dat een dergelijke grote transactie onmogelijk in drie dagen kan worden aangepast. Bovendien is er geen haast, redeneert hij. Volgens Campbell zal Canberra pas reageren na de verkiezingen in Australië op 2 juli.

Dakang Australia, een voornamelijk Chinees consortium van bedrijven, heeft de aankoop tot nader order opgeschort. De groep wil na de Australische verkiezingen wederom een bod doen. De komende maanden wordt er druk met Kidman en andere betrokkenen onderhandeld over de voorwaarden, nodig om alsnog toestemming voor de aankoop te krijgen.

Kidman ziet Dakang als de beste kandidaat voor de overname. Er is voldoende belangstelling van kopers down under maar zij bieden veel minder voor het bedrijf. Zo zou het transportconcern Lindsay Fox slechts $270 miljoen op tafel willen leggen voor alle eigendommen van Kidman.

Graanoogst op een Australisch akkerbouwbedrijf. Dit bedrijf is geen onderdeel van het landbouwbedrijf S. Kidman & Co.
Graanoogst op een Australisch akkerbouwbedrijf. Dit bedrijf is geen onderdeel van het landbouwbedrijf S. Kidman & Co.

Bedrijf ter grootte van Israël uit de verkoop

Kidman beschikt over 2,5% van alle landbouwgrond in Australië. Om de verkoop acceptabel te maken, heeft Kidman de grootste boerderij van Australië uit de portfolio gehaald; cattle station Anna Creek in Zuid-Australië, met bijna 24.000 vierkante kilometer iets groter dan de staat Israël. Daarmee werd ook een belangrijke zorg omtrent de veiligheid weggenomen. Anna Creek herbergt namelijk een belangrijke testfaciliteit van wapens in Woomera van het Australische ministerie van Defensie.

Chinezen blijven kalm en begripvol

De belangrijkste aandeelhouder van het consortium, Shanghai Pengxin, kocht recent nog een Braziliaans landbouwbedrijf voor $378 miljoen. De vrees bestond dat de weigering van Canberra zou leiden tot een verminderde interesse voor acquisities down under.

Maar de Chinezen blijven kalm en begripvol. Woordvoerder Hong Tao van Shanghai Pengxin benadrukt dat Chinese private-  en staatsbedrijven in het buitenland regelmatig tegen hindernissen oplopen bij overnames.  "Wij moeten ons bekend maken met het beleid in het buitenland en onze relaties met regeringen goed houden", is zijn diplomatieke kijk op de zaak. Hij geeft aan dat het bezit van meer dan 100.000 vierkante kilometer grond ondenkbaar is in China zelf.

Eigenlijk vindt Hong Tao de hele situatie wel grappig. Hij vergelijkt het gekibbel in Canberra met de situatie in de Netflix-serie 'House of Cards'. "Daarin zien we precies hetzelfde gebeuren."

Of registreer je om te kunnen reageren.