Home

Achtergrond 7388 x bekeken 6 reactieslaatste update:19 mei 2016

Asbestsanering komt nauwelijks op gang

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 600 boeren een subsidieaanvraag ingediend voor asbestsanering, goed voor een totale waarde van €1 miljoen. De Rijkssubsidieregeling voor asbestsanering is open sinds begin dit jaar.

Op 4 januari is de subsidieregeling van het Rijk voor asbestsanering van boerendaken opgesteld. Voor 2016 heeft het Rijk €10 miljoen gereserveerd. In het eerste kwartaal is voor €1 miljoen aan aanvragen ingediend. Volgens Ruud Hoosemans, landelijk programmamanager Agro Asbest Veilig, staat het aantal aanvragen niet in verhouding tot het aantal offerte-aanvragen voor dakrenovatie van boeren. Hoosemans: "We ontvangen heel veel aanvragen voor offertes maar deze leiden mondjesmaat tot een daadwerkelijke investering. Het ontbreekt de boeren aan financiële draagkracht."

Andere prioriteiten

Hans van den Boom, sectormanager duurzame energie bij de Rabobank beaamt dat veel boerenbedrijven momenteel niet zitten te wachten op extra investeringen. "Asbestsanering staat niet hoog op hun prioriteitenlijstje. Het zijn voornamelijk de intensieve veehouderijbedrijven met asbesthoudende daken. Juist deze sector heeft het financieel moeilijk."

Tot 2019 heeft het Rijk €75 miljoen uitgetrokken voor asbestsanering. Circa 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken moet gesaneerd worden in de komende acht jaar, waarvan 80 miljoen agrarisch is. Eind mei komt naar verwachting staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) met een landelijke programmatische aanpak asbestsanering. Naar verluidt staat in het plan beschreven hoe overheden, de asbestbranche en dakeigenaren intensiever met elkaar moeten gaan samenwerken.

De provinciale subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop', waar boeren ook op in kunnen schrijven, is inmiddels in de provincies Limburg, Zeeland, Noord-Brabant, Groningen en Flevoland al wel overschreven en daarom gesloten. Het is mogelijk om de diverse overheidssubsidies te stapelen.

Laatste reacties

 • John*

  de combinatie van de provinciale en landelijke subsidie maakt het betaalbaar. nu de provinciale vol zit zal er ook niets van het landelijke gevraagd worden. zorg dat de subsidies met elkaar stroken dan komt het goed!

 • glaasje

  Als de overheid de asbestdaken kwijt wil dan vergoeden zij deze ook maar helemaal. Je kunt niemand verplichten om zomaar een dak te vernieuwen en dat geld hebben we er ook niet liggen. De overheid zwemt in het geld, alleen al wat er aan keuringskosten binnen komt, wat ze van de boeren pakken met hun toren hoge tarieven. De overheid gooit bakken met geld naar het buitenland, kan veel nuttiger besteed worden in eigen land. En op asbestdaken groeit veel mos, hoe groen wil je het hebben.

 • Alex63

  Heb een paar jaar geleden de asbest gesaneerd, maar als je het van de overheid/provincie moet hebben dan heb je het mis. Okee, als je te maken hebt met een jaar met een goede plus en toen het voordeel vooral lag op gebied van belasting(lees flexibele afschrijving) toen was het mooi. Nu staat alles onder druk en staat de kop niet naar zulke "nutteloze" investeringen, laat die boer eens wat verdienen dan komen dergelijke zaken van de grond maar steeds maar op zijn rug meeliften en opzadelen met allerlei regeltjes en bemoeizucht daar wordt geen ruimte mee gecreëerd.

 • Hilhorst100

  Overheidssubsidie 4,5 euro per m3, en dan nog 21 % btw vragen voor het verwijderen storten en plaatsen van een nieuw dak. Per saldo verdiend de overheid hier nog aan. Wat een schandaal en de gemeente heeft destijds de bouw goedgekeurd dus die hebben nu niks te zeggen. Vervangen nooit van zn leven.

 • gerardb

  Als de overheid dat graag wil dan moeten ze het ook helemaal betalen en is er een vergoeding van € 25,-/m2 nodig om het kostendekkend te maken.

 • wienbemelmans

  de gemeente heeft een vergunning afgegeven voor asbest platen op het dak
  stond op de tekening.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.