Home

Achtergrond

ADM stelt beleggers terreur, Bunge valt mee

Het aandeel Archer Daniels Midland (ADM) is dinsdag bijna 3% in waarde gedaald. Beleggers lieten het aandeel zakken nadat ADM teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte.

ADM verdiende netto 39 dollarcent per aandeel en dat was toch zo'n 7% minder dan analisten gemiddeld hadden verwacht, aldus Thomson Reuters.

De winst lag ook 50% lager dan een jaar eerder. ADM zit als handelsbedrijf in granen en oliezaden in moeilijk vaarwater. Prijzen zijn gedaald waardoor het lastiger is marge te maken. Prijzen schommelen ook minder, waardoor er minder momenten zijn waarop slim zaken kunnen worden gedaan. Niet alleen de winst daalde, ook de omzet.

Kwartaalcijfers Bunge vallen mee

Een week eerder maakte concurrent Bunge juist meevallende kwartaalcijfers bekend. Het aandeel won juist in waarde. De resultaten van Bunge waren net als bij ADM het geval is minder goed dan een jaar eerder, maar de teruggang was in verhouding minder groot. Realiseerde Bunge een jaar geleden $1,67 winst per aandeel, nu was dit $1,54.

Mogelijk zit een deel van de verklaring in de geografische spreiding van activiteiten. ADM en Bunge hebben beiden hun hoofdkantoor in de VS, maar ADM leunt voor haar omzet wel nadrukkelijker op de thuismarkt. Bunge is heel sterk in Zuid-Amerika. De export van grondstoffen vanuit de VS is door de duurder geworden dollar minder aantrekkelijk geworden.

Koers JBS schommelend omlaag

Het aandeel JBS wordt ondertussen heen en weer geslingerd. Het aandeel daalde maandag 6,2% in waarde, won een dag later een groot deel van het verlies weer terug om dinsdag weer 5,4% in de min te gaan. De Braziliaanse vleesreus is qua beurswaarde gedaald tot het laagste niveau sinds 23 juli 2014, en gehalveerd ten opzichte van oktober 2015.

Brasil Foods lijdt onder crises Brazilië

Ook Brasil Foods is in deze periode ongeveer qua beurswaarde gehalveerd. In beide gevallen speelt de sociale, economische en politieke crisis in Brazilië een beslissende rol. Deze week is de groeiprognose voor Brazilië voor de 15e week op rij verlaagd. Er wordt nu uitgegaan van zowat 4% krimp in 2016.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van ADM, Bunge, Brasil Foods en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.