Home

Achtergrond 3 reactieslaatste update:24 apr 2016

Webinar Gecombineerde Opgave goed bezocht

Het Boerderij-webinar over de Gecombineerde Opgave 2016 op 20 april is goed bezocht. 265 deelnemers hebben de online studiebijeenkomst gevolgd.

Van de deelnemers aan het webinar was 34% melkveehouder, 23% akkerbouwer, nog eens 23% heeft een ander bedrijf en 16% had zelf geen bedrijf. Ruim 80% van de deelnemers vult de Gecombineerde Opgave zelf in.

Advies RVO: wijziging in percelen en opgave snel indienen

Twee deskundigen van RVO.nl gaven een presentatie na een korte inleiding door Boerderij-redacteur Wim Esselink. Eerst vertelde Ruud Schipper over de perceelsregistratie met voorbeelden en toelichting over het intekenen van percelen. Vervolgens sprak Annet Oosterhof over de Gecombineerde Opgave zelf. Ze besteedde ruim aandacht aan de belangrijkste vragen, nieuwe vragen en belangrijke datums.

De Gecombineerde Opgave moet uiterlijk 15 mei worden ingediend. RVO adviseert om wijzigingen van percelen en de opgave zelf zo snel mogelijk in te dienen. Dat voorkomt problemen met verbindingen in de laatste dagen voor de deadline.

Veel vragen gesteld

De deskundigen van RVO.nl kregen een groot aantal vragen te verwerken. Dat gebeurde achter de schermen, terwijl de presentaties bezig waren. Er waren meerdere vragen over het intekenen van percelen, het al dan niet invullen van een einddatum in een perceel, de definitie van blijvend grasland en welke code voor grasland moet worden opgegeven.
De uitbetaling en vaststelling van de betalingsrechten 2015 kwam ook in meerdere vragen naar voren. In veel gevallen zal het nakijken van de stand van zaken in Mijn dossier al duidelijkheid geven. Vrijwel alle betalingsrechten 2015 zijn op 21 april vastgesteld, de schriftelijke bevestiging duurt vaak langer. De volledige betaling kan langer duren, daarvoor geldt een uiterste deadline van 30 juni.

Greep uit vragen mét antwoorden
Hoe moet ik overlap met een perceel van de buurman oplossen?

'RVO doet daar niets aan in de perceelsregistratie zelf, dat moet u onderling oplossen. Voor betaling van regelingen neemt RVO contact op om de juiste gebruiker te achterhalen.'

Tot wanneer kan ik de percelen wijzigen?

'Wijzigen kan sowieso tot en met 15 mei. Wijzigingen na 15 mei doorgeven kan gevolgen hebben, omdat dan tot en met 13 juni de kortingsperiode geldt. Ook kan wijzigen van gewassen gevolgen hebben voor het voldoen aan vergroeningseisen bijvoorbeeld. Het hangt dus af van de wijziging en het tijdstip of het nog kan.'

Wanneer kan ik een hogere fosfaatgebruiksnorm toepassen?

'Per perceel moet dan in de Gecombineerde Opgave in ieder geval de Pw- of PAL-waarde worden doorgegeven. Die gegevens moeten voldoen aan voorwaarden voor bijvoorbeeld de bemonstering. Ook moet in de opgave bij het onderdeel grond worden aangegeven dat u gebruik wilt maken van de hogere gebruiksnorm voor fosfaat.'

Lees meer over de Gecombineerde Opgave in het dossier. Het webinar kunt u binnenkort bekijken op boerderij.nl.

Laatste reacties

  • Tiny1946

    Schandalig dat ze de Mei telling zo uitgebreid gemaakt hebben

  • farmer135

    Tja Tiny, ze willen echt alles weten, en wat je invult kan ook tegen je gebruikt worden.

  • alco1

    Gewoon werkverschaffing.

Of registreer je om te kunnen reageren.