Home

Achtergrond laatste update:3 aug 2016

Trump favoriet bij boeren, ook al zegt hij niks over landbouw

Donald Trump geniet onder Amerikaanse boeren de meeste steun om het Witte Huis te veroveren. Toch zijn het juist de Democratische kandidaten die zich uitlaten over landbouw. Lobbyisten van de Farm Bureau lopen aan tegen een probleem.

40% van de Amerikaanse boeren stemt op Donald Trump bij de komende presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een enquête door de website Farm Futures onder 1.200 agrarische ondernemers. De 2 andere Republikeinse kandidaten John Kasich en Ted Cruz halen respectievelijk 26% en 24%. Van de 8% boeren die aangeeft Democratisch te willen stemmen, prefereert driekwart Hillary Clinton.

Trump tegen migranten en handelsverdragen

De agrarische steun voor Trump is logisch. En ook weer niet. Traditioneel stemmen boeren vooral Republikeins. Maar tot nu toe heeft de vastgoedmiljardair zich nauwelijks uitgelaten over landbouw of het platteland. Wat Trump wel heeft gedeeld is zijn voornemen om illegale migranten te deporteren en zijn afkeer van handelsverdragen zoals Nafta en TPP (voor een handelszone rond de Grote Oceaan). Beide punten lijken strijdig met boerenbelangen.

'Migranten nodig voor voedselzekerheid'

Het leverde Trump kritiek op uit agrarische hoek. ,,Migranten zijn onmisbaar voor melkveehouders in Wisconsin'', zegt Gordon Speirs, voorzitter van de Dairy Business Association. Hij begrijpt Trumps hang naar nationale veiligheid. ,,Maar die bestaat niet zonder voedselzekerheid. En voedsel kunnen we niet verbouwen zonder arbeiders. We kunnen beter werknemers welkom heten dan straks buitenlands voedsel te moeten importeren.''

Werknemers op een Amerikaans melkveebedrijf. Migranten zijn in deze sector onmisbaar.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
Werknemers op een Amerikaans melkveebedrijf. Migranten zijn in deze sector onmisbaar.
Foto: Henk Riswick

Trumps concurrenten laten zich in de strijd om de kandidatuur ook amper uit over landbouw. Kasich wil subsidies op biobrandstoffen afbouwen en Cruz deed enkele pittige uitspraken over biotechnologie. ,,We moeten niet toelaten dat onwetenschappelijke fanatici ons de kans ontnemen om gezond goedkoop voedsel te produceren voor miljarden mensen wereldwijd.'' Maar daar bleef het voorlopig bij.

,,Dit zijn zonder twijfel de spannendste verkiezingen sinds tijden'', zegt Cody Lyon, directeur Political Affairs bij landbouworganisatie Farm Bureau in Washington. ,,Als toeschouwer vind ik het prachtig, maar als lobbyist voor boerenbelangen is het een probleem. Juist omdat het zo spannend is, hebben de kandidaten geen tijd om rustig van gedachten te wisselen. Normaal was dat allang gebeurd. Als lobbyisten zitten we als het ware in de wachtkamer.''

Geld voor starters en macht agribusiness beperken

Opvallend genoeg zijn Clinton en Sanders veel duidelijker over hun agrarische plannen. De voormalige first lady wil bijvoorbeeld meer geld uittrekken voor startende boeren. Sanders kondigt een kruistocht aan tegen de – in zijn ogen – te machtige agribusiness die een aanzienlijk deel van de runder-, varkens- en sojaproductie domineert. 'Familiebedrijven in plaats van fabrieksboerderijen' is zijn motto. Maar dat geluid lijkt onder Amerikaanse boeren amper aan te slaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.