Home

Achtergrond 19 reacties

SGP: fosfaatrechten gaan volstrekt de verkeerde kant op

SGP is in de aanloop naar het debat over de toekomst van de melkveehouderij fel tegen invoering van de fosfaatrechten. "Dit gaat volstrekt de verkeerde kant op", vindt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Hij vreest dat de Tweede Kamer ermee gaat instemmen, maar heeft hoop dat de Eerste Kamer een – in zijn ogen- verstandiger besluit gaat nemen.

Staatssecretaris Van Dam zegt dat fosfaatrechten onontkoombaar zijn. Waarom denkt u van niet?

"Ik wil het milieuprobleem niet ontkennen, maar fosfaatrechten lost dit probleem niet op. Fosfaatrechten zorgen opnieuw voor een harde limiet voor de sector, die hoge kosten met zich meebrengt. Het stelsel biedt bovendien geen enkele garantie voor het halen van de milieudoelen. Ik zou zeggen: ga eerst eens met Brussel praten over het werkelijk inzetten op het verbeteren van de waterkwaliteit. Daar zijn andere mogelijkheden dan fosfaatrechten. Bespreek het internationaal salderen van fosfaat met gebieden waar een fosfaattekort is en bespreek een nieuwe derogatie. Er zijn landen in Europa met een fosfaattekort. Daar kunnen wij een oplossing bieden."

Maar Van Dam heeft toch aangegeven dat hij in Brussel gaat praten over het salderen van fosfaat en het verruimen van het fosfaatplafond?

"Er staan mooie zinnen in de brief, maar deze tekst geeft geen enkele garantie, dat heb ik laatst weer gezien in de discussie rond de aanlandplicht voor de visserij. Daar kwam ook geen fluit van terecht. Er zijn duizend manieren om er niet uit te komen. Brussel is best bereid om tot een andere oplossing te komen, maar je moet wel willen. Het is niet de eerste keer dat we slaafs achter onze eigen interpretatie van Brusselse regels aanlopen. Als we nu eens met Eurocommissaris Phil Hogan gaan praten en ons probleem voorleggen, weet ik zeker dat hij bereid is mee te zoeken naar een oplossing. We zetten onszelf continu klem door te zeggen dat dingen niet mogen van Brussel en dat we dingen snel moeten regelen van Brussel. In Brussel is best tijd om dingen goed te regelen. Fosfaattekort in bijvoorbeeld Oost-Europa is een toenemend probleem. Dat kunnen we samen oplossen. Zeker met het oog op de groei van de wereldbevolking kunnen we bijdragen aan het leveren van fosfaat in fosfaatarme gebieden, zodat daar voedsel kan worden geproduceerd."

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier.

Melkveehouders lijken niet zo'n punt te maken van de fosfaatrechten.

"Boeren lijken murw door alle regelgeving die op ze af komt. Eerst moesten ze investeren in mestverwerking. Dan doen ze dat en vervolgens wordt er bij het fosfaatplafond geen rekening mee gehouden. Dan moeten ze investeren in grondgebondenheid en nu volgt weer dit. Ik vind het ook vreemd dat LTO hier mee instemt. Ik snap wel dat de NMV na lang meepraten uiteindelijk uit het overleg is gestapt. Ik zou zeggen: melkveehouders, laat je horen! Niet door actie te voeren, dat werkt contraproductief, maar wel door je stem te laten horen bij de gekozen politici en de belangenorganisaties."

U lijkt nog als enige van de landbouwminnende partijen tegen de fosfaatrechten te zijn.

"Dat verwacht ik ook. Ik ben erg benieuwd hoe VVD en CDA zich zullen opstellen. VVD noemde fosfaatrechten eerder waanzin, maar stemt er nu toch mee in. Fosfaatrechten lijkt een politieke oplossing voor een milieuprobleem en geen technische oplossing. De Tweede Kamer zal wel instemmen. Maar ik hoop dat de Eerste Kamer verstandiger is. Daar zal vooral inhoudelijk worden gekeken naar het voorstel en dat rammelt nogal. De generieke korting is een vorm van onteigenen. Dat mag alleen bij een maatschappelijk probleem en dan met goed onderbouwde argumenten. Daar ontbreekt het aan. Het is niet uit te leggen dat een bedrijf dat volgens de regels is gegroeid, een deel van zijn eigendom moet inleveren. Of dat een bedrijf bij overdracht van vader op zoon ook een deel moet inleveren."

U kunt als driemansfractie de fosfaatrechten niet tegenhouden. Op welke punten zou u het systeem willen aanpassen?

"Er moet een einddatum komen van de rechten, waardoor ze fiscaal aftrekbaar worden en waardoor de waarde van de rechten ook lager zal blijven. Daarnaast zou ik naast de referentiedatum van 2 juli een mogelijkheid willen voor boeren om te kiezen voor een referentieperiode. Tijdelijke uitruilbaarheid van fosfaatrechten met varkensrechten lijkt me een goed idee, als dit bijdraagt aan het oplossen van de problemen in die sector.

Laatste reacties

 • haj146

  Dijkgraaf for President! Tenminste nog 1 betrouwbare partij!

 • Klaasvaak

  Even goed met Geurts gaan praten, gezamenlijk standpunt en de VVD gaat wel met ze mee.

 • maiskolf

  Tenminste nog iemand die er over nadenkt.
  De rest doet maar wat.

 • alco1

  Ik laat ook geen kans onbenut om de zinloosheid van de fosfaatrechten te openbaren.
  LTO. Boekhoudkantoor enz enz willen je allemaal laten weten dat het vechten is tegen de bierkaai.
  Gelukkig zijn er nog mensen als Dijkgraaf.

 • 344412

  Al zijn genoemde aanpassingen zeer goed, constructief

 • gunnewijk

  Complimenten voor Elbert Dijkgraaf!! Tenminste iemand die het snapt en er goed over nagedacht heeft. Het is toch ook van den zotte dat, ook nu, nog steeds vergunningen worden afgegeven om vervolgens, als je alles in orde hebt, driedubbel gepakt te worden en als bonus moet inleveren. Wie betaalt alle in gang gezette en gedane investeringen?? Als je met levende have werkt kun je de knop niet zomaar omzetten!! Politici met een boerenhart, laat u horen!

 • Foxxy

  Politicologie, een vak, waar je geleerd wordt met veel woorden, niets te zeggen, en vooral door een polder-model zo lang mogelijk een loon ten koste van Nederlandse inwoners te verkrijgen!

  Regeren: juiste beslissingen durven nemen, en als enige van 149 politici je nek uitsteken omdat het gewoon een onnozele beslissing is!

  Mijn complimenten!

 • John*

  water meet net.. en de rest van de mestregels overboord. zit je perceel of de sloot rondom boven de normen dan wordt je simpelweg beperkt in de mestgift. weer boeren naar eigen inzicht en iedere mestproducent verantwoordelijk voor de afzet van zijn mest. Brussel interesseert t geen bal hoeveel vee we hier hebben als we maar goed voor onze bodem zorgen en dat kunnen we met zijn allen! Investeren in innovatie in plaats van een luchtkasteel geeft de sector toekomst.

 • mtseshuis

  100 punten, tis dat ze op andere vlakken nogal afwijken, maar anders hadden ze mijn stem in de pocket. Sluit me volledig bij Foxxy en John* aan, dit moet de toekomstige mestwetgeving worden.

 • PIETER123

  Dus net als in België gebiedseigenwater meten .
  Als waterschappen hun eigen vlees keuren en eigen regels maken als het over waterzuivering gaat. Dan nog eens hun zwarte piet bij boeren neer leggen.Dan is het tijd dat die toko alleen maar als doel houd droge voeten voor de Nederland met een grootte punt.Is er nog wel vertrouwen over de rol van de LTO in dit hoofdstuk.

 • putten

  @mtseshuis, je zou om deze reden je eigen principes een keer geweld aan kunnen doen voor het boerenbelang. baat het niet het schaad ook niet. Dijkgraaf als nieuwe minister van LANDBOUW en niet onder ec. zaken.

 • jfvanbruchem1

  De oudste en de wijste.

 • hylkema.l

  CDA, VVD en SGP hebben samen 55 zetels in de 2ekamer, de andere 95 hebben een andere mening, en die is niet pro landbouw. Voor Dijkgraaf geld gelijk hebben is een, maar gelijk krijgen is wat anders.
  We moeten leven met de politieke en maatschappelijke realiteit.

 • alco1

  Hylkema. Je moet je laten horen., anders wordt je gebruikt.
  Een goede lobby kan veel doen. Vergeet niet dat de PVV met Gauss als landbouwman fosfaat ook maar een gedrocht vindt.

 • veldzicht

  Ik zal er niet wakker van liggen als de PVV 40 Kamerzetels krijgt
  als het tenminste maar ten koste gaat van dat linkse zooitje..

 • Klaasvaak

  Graus is niet betrouwbaar in zijn standpunten

 • wmeulemanjr1

  Toch nog een politicus met inzicht

 • DJ-D

  LTO is 44 keer in den Haag geweest, resultaat 0. Wat als ze wat Elbert ook zegt gewoon even waren wezen praten in Brussel....
  Niemand geweest durf ik te wedden.

  Mega trammelant over 1 zinnetje (fosfaatplafond 2002) wat te maken heeft met waterkwaliteit. Die normaal gesproken behalve door externe factoren ook prima is.

  Bureaucratie ten top. Je gaat het pas zien als je het doorheb.

  1e kamer hopelijk kunnen jullie wel beoordelen zonder emotie maar met verstand.

 • NASJO

  We blijven hopen op CDA en VVD, vele malen berichten gestuurd!
  Complimenten voor Elbert Dijkgraaf, hij heeft het verhaal goed voor de lens, hij toont met zijn uitleg hoe het agrarisch bedrijf in de praktijk werkt.
  Morgen de stemming ........., we moeten alles uit de kast halen

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.