SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.<em><br />Foto: ANP</em> AlgemeenAchtergrond

SGP: fosfaatrechten gaan volstrekt de verkeerde kant op

SGP is in de aanloop naar het debat over de toekomst van de melkveehouderij fel tegen invoering van de fosfaatrechten. “Dit gaat volstrekt de verkeerde kant op”, vindt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Hij vreest dat de Tweede Kamer ermee gaat instemmen, maar heeft hoop dat de Eerste Kamer een – in zijn ogen- verstandiger besluit gaat nemen.

Staatssecretaris Van Dam zegt dat fosfaatrechten onontkoombaar zijn. Waarom denkt u van niet?

“Ik wil het milieuprobleem niet ontkennen, maar fosfaatrechten lost dit probleem niet op. Fosfaatrechten zorgen opnieuw voor een harde limiet voor de sector, die hoge kosten met zich meebrengt. Het stelsel biedt bovendien geen enkele garantie voor het halen van de milieudoelen. Ik zou zeggen: ga eerst eens met Brussel praten over het werkelijk inzetten op het verbeteren van de waterkwaliteit. Daar zijn andere mogelijkheden dan fosfaatrechten. Bespreek het internationaal salderen van fosfaat met gebieden waar een fosfaattekort is en bespreek een nieuwe derogatie. Er zijn landen in Europa met een fosfaattekort. Daar kunnen wij een oplossing bieden.”

Maar Van Dam heeft toch aangegeven dat hij in Brussel gaat praten over het salderen van fosfaat en het verruimen van het fosfaatplafond?

“Er staan mooie zinnen in de brief, maar deze tekst geeft geen enkele garantie, dat heb ik laatst weer gezien in de discussie rond de aanlandplicht voor de visserij. Daar kwam ook geen fluit van terecht. Er zijn duizend manieren om er niet uit te komen. Brussel is best bereid om tot een andere oplossing te komen, maar je moet wel willen. Het is niet de eerste keer dat we slaafs achter onze eigen interpretatie van Brusselse regels aanlopen. Als we nu eens met Eurocommissaris Phil Hogan gaan praten en ons probleem voorleggen, weet ik zeker dat hij bereid is mee te zoeken naar een oplossing. We zetten onszelf continu klem door te zeggen dat dingen niet mogen van Brussel en dat we dingen snel moeten regelen van Brussel. In Brussel is best tijd om dingen goed te regelen. Fosfaattekort in bijvoorbeeld Oost-Europa is een toenemend probleem. Dat kunnen we samen oplossen. Zeker met het oog op de groei van de wereldbevolking kunnen we bijdragen aan het leveren van fosfaat in fosfaatarme gebieden, zodat daar voedsel kan worden geproduceerd.”

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier.

Melkveehouders lijken niet zo’n punt te maken van de fosfaatrechten.

“Boeren lijken murw door alle regelgeving die op ze af komt. Eerst moesten ze investeren in mestverwerking. Dan doen ze dat en vervolgens wordt er bij het fosfaatplafond geen rekening mee gehouden. Dan moeten ze investeren in grondgebondenheid en nu volgt weer dit. Ik vind het ook vreemd dat LTO hier mee instemt. Ik snap wel dat de NMV na lang meepraten uiteindelijk uit het overleg is gestapt. Ik zou zeggen: melkveehouders, laat je horen! Niet door actie te voeren, dat werkt contraproductief, maar wel door je stem te laten horen bij de gekozen politici en de belangenorganisaties.”

U lijkt nog als enige van de landbouwminnende partijen tegen de fosfaatrechten te zijn.

“Dat verwacht ik ook. Ik ben erg benieuwd hoe VVD en CDA zich zullen opstellen. VVD noemde fosfaatrechten eerder waanzin, maar stemt er nu toch mee in. Fosfaatrechten lijkt een politieke oplossing voor een milieuprobleem en geen technische oplossing. De Tweede Kamer zal wel instemmen. Maar ik hoop dat de Eerste Kamer verstandiger is. Daar zal vooral inhoudelijk worden gekeken naar het voorstel en dat rammelt nogal. De generieke korting is een vorm van onteigenen. Dat mag alleen bij een maatschappelijk probleem en dan met goed onderbouwde argumenten. Daar ontbreekt het aan. Het is niet uit te leggen dat een bedrijf dat volgens de regels is gegroeid, een deel van zijn eigendom moet inleveren. Of dat een bedrijf bij overdracht van vader op zoon ook een deel moet inleveren.”

U kunt als driemansfractie de fosfaatrechten niet tegenhouden. Op welke punten zou u het systeem willen aanpassen?

“Er moet een einddatum komen van de rechten, waardoor ze fiscaal aftrekbaar worden en waardoor de waarde van de rechten ook lager zal blijven. Daarnaast zou ik naast de referentiedatum van 2 juli een mogelijkheid willen voor boeren om te kiezen voor een referentieperiode. Tijdelijke uitruilbaarheid van fosfaatrechten met varkensrechten lijkt me een goed idee, als dit bijdraagt aan het oplossen van de problemen in die sector.

Beheer
WP Admin