De eerste aardappelen zijn op een deel van de bedrijven gepoot, voordat de betalingsrechten 2015 zijn uitbetaald.<br /><em>Foto: Koos van der Spek</em> AlgemeenAchtergrond

Ruim €100 miljoen nog niet uitbetaald

Nederlandse boeren krijgen relatief laat hun betalingsrechten volledig uitbetaald. Zeker ten opzichte van landen als Duitsland en Frankrijk waar het meeste geld al voor of rond de jaarwisseling is uitbetaald.

Op 31 maart 2016 stond bij 64% van de boeren het volledige bedrag van de betalingsrechten 2015 op de bank. In totaal had 91% van de ruim 50.000 boeren die in 2015 uitbetaling hebben aangevraagd, in ieder geval een deel van het geld ontvangen. 9% van de aanvragers had echter nog niets ontvangen. Dat gaat dan om circa 4.500 bedrijven.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stuurde afgelopen week een brief met de stand van zaken naar de Tweede Kamer. Navraag bij uitvoeringsinstantie RVO.nl leert dat op 31 maart €643 miljoen is uitbetaald. Dat is 86% van de in totaal €745 miljoen die voor het aanvraagjaar 2015 beschikbaar was voor directe inkomenssteun, exclusief graasdierpremie. Ruim €100 miljoen was op 31 maart nog niet uitbetaald. De uitbetaling van de graasdierpremie, in totaal circa €4 miljoen, is vanaf 1 april begonnen.

‘Teleurstellend’

Op 31 maart was voor 93% van de bijna 52.000 aanvragers van rechten de waarde en aantallen vastgesteld. Een belangrijke oorzaak voor de vertraging zijn de zogenoemde private overeenkomsten om overdracht van rechten vast te stellen. De staatssecretaris zegt in zijn brief dat hij het betreurt dat het niet is gelukt om voor 1 april voor alle relaties vast te stellen wat hun betalingsrechten zijn. Hij geeft aan dat uiterlijk 21 april alle relaties duidelijkheid moeten hebben over hun betalingsrechten. Zodra dat het geval is, zal ook de uitbetaling worden afgewikkeld.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, noemt het teleurstellend dat het ondanks waarschuwingen toch lang duurt om alle betalingsrechten vast te stellen en uit te betalen. “We hebben dat ook aangekaart bij het Ministerie”, aldus Maat. Hij stelt vast dat Van Dam de ernst van de situatie ‘heeft onderkend’.

Duitsland en Frankrijk sneller

Het Franse ministerie voor landbouw heeft op 1 oktober 2015 al €3,2 miljard als voorschot overgemaakt aan 189.200 aanvragers. Dat is de helft van het totaal aantal binnengekomen aanvragen. Op 1 december is vervolgens nog eens een miljardenbedrag overgemaakt, waarmee iedere boer voorlopig minstens 95% van de toeslagrechten had ontvangen. Inmiddels zijn vrijwel alle dossiers met de voor 2015 geldende bedragen afgerond. De Franse boerenbonden hebben op dit gebied ook niet of nauwelijks klachten geuit.

In Duitsland zijn de deelstaten verantwoordelijk voor de vaststelling en uitbetaling van betalingsrechten. In vrijwel alle deelstaten is het leeuwendeel van de bedragen voor of net na de jaarwisseling uitbetaald. Alleen in de deelstaat Nedersaksen is met name de uitbetaling van de vergroeningspremie vertraagd.

Webinar Gecombineerde Opgave

Van 1 april tot en met 15 mei 2016 kan de Gecombineerde opgave voor 2016 worden ingediend. Dat kan dit jaar alleen nog online en niet meer op papier. Wilt u meer weten over het invullen van de Gecombineerde Opgave? Meld u dan aan voor het webinar Gecombineerde Opgave dat Boerderij in samenwerking met RVO.nl op 20 april om 11 uur organiseert.

In Vlaanderen voorschotten overgemaakt

In Vlaanderen is het merendeel van de basispremie in de vorm van voorschotten voor de jaarwisseling overgemaakt. Het overgrote deel van de aanvragers heeft op 30 maart de resterende 10% van de basispremie, de vergroeningspremie en de steun voor jonge boeren ontvangen. Volgens nieuwswebsite Vilt.be zijn er nu vooral nog problemen rond aanvragers in Wallonië met gronden in Vlaanderen.

In Ierland moest de Irish Farmers Association een paar weken geleden aandacht vragen voor zo’n 3.000 boeren die nog geen geld hadden ontvangen, vooral omdat hun dossiers problemen opleverden. Ierland is al in oktober vorig jaar begonnen met het overmaken van voorschotten en betaalde het overgrote deel van de resterende bedragen uit per 1 december 2015.

Door Wim Esselink en Ruud Peys

Lees het hele artikel in Boerderij Vandaag van donderdag 7 april.

Beheer
WP Admin