Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt door dalende voorraden VS

Na een periode van stijgende olieprijzen leek daar een eind aan te komen toen duidelijk werd dat Rusland de olieproductie in de afgelopen weken had opgevoerd.

Dat gebeurde ondanks dat de olieproducerende landen verenigd in Opec alles in het werk stellen om de productie van olie te beperken.

In eerste instantie zorgde dit bericht inderdaad voor druk op de olieprijzen, maar dat was maar van korte duur. Toen een paar dagen geleden duidelijk werd dat de Amerikaanse olievoorraden niet zijn gestegen zoals werd verwacht, maar juist zijn gedaald, sloeg de stemming om.

Ruwe olie flink duurder

De prijzen voor ruwe olie zijn flink omhoog geschoten sinds midden deze week, mede gevoed door de Opec-plannen om te komen tot een bevriezing van de wereldwijde olieproductie. De prijs van een vat Brent-olie kwam woensdagavond uit op $39,85, dat is een stijging van 5%. Ook een vat Amerikaanse olie steeg 5% in prijs en sloot op $37,78.

De Amerikanen maakten bekend dat hun olievoorraden in de laatste week van maart met bijna 5 miljoen vaten is gekrompen tot een kleine 530 miljoen vaten. Overigens is dat altijd nog historisch gezien een enorme voorraad.

Prijsdaling voor elektriciteit verwacht

TenneT, een de grotere elektriciteitsnetbeheerders in Nederland, verwacht voor elektriciteit een tegenovergestelde beweging, namelijk een prijsdaling. Daarbij baseert de netbeheerder zich op een verdere daling van de marktprijs voor elektriciteit vorig jaar. Volgens TenneT komt de prijsdaling voor een belangrijk deel doordat er grote hoeveelheden goedkopere stroom uit Duitsland worden geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.