Home

Achtergrond 969 x bekeken

Oliemarkt komt meer in evenwicht

De olieprijs liep deze week op naar ruim $44 per vat (159 liter) Noordzeeolie (Brent). Dat is een verhoging van circa $5 per vat.

Sinds 1 december 2015 is de olieprijs niet meer zo duur geweest. Toch gaat de prijs van olie wel weer iets zakken. Die tendens werd woensdag al ingezet. Dit heeft te maken met de bekendmaking van de Amerikaanse voorraadcijfers. Daaruit bleek dat de Amerikaanse olievoorraden veel sterker stegen dan verwacht. De index van de olieprijs voor de maand mei lag donderdag een procent lager dan de huidige olieprijs, namelijk $41,76 per vat.

Nog meer evenwicht tweede helft 2016

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maakte donderdag in hun maandrapport bekend dat zij verwacht dat de olieprijs in de tweede helft van dit jaar meer in balans komt. Dit zou het gevolg zijn van de lagere schalieproductie in de Verenigde Staten. Daar komt bij dat het IEA verwacht dat de vraag naar olie daalt door de trage groei van de Chinese, Amerikaanse en Europese economie. Al met al zouden vraag en aanbod meer in balans komen in de loop van dit jaar.

Komend weekeinde vindt in Doha opnieuw overleg plaats tussen Saudi-Arabië, Rusland en andere olieproducerende landen over een bevriezing van de productie, om zo de prijzen te ondersteunen.

Gasprijzen laag

De gasprijzen zijn nog steeds erg laag. Medio donderdag noteerde handelsbeurs TTF een contractprijs 2017 van €0,13 per kuub. Contractprijs 2018 ligt iets hoger, namelijk op bijna € 0,14 per kuub.

De elektriciteitsprijs is € 37 per MWh voor piekuren (8-20 uur) voor 2017. Contractprijs 2018 is € 31,55 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.