Home

Achtergrond 3 reacties

Makkelijk uitbreiden op Canadees veebedrijf

In Canada staat een melkveebedrijf met 137 hectare land te koop. Quotum is de beperkende factor, maar daar staat een hoge melkprijs tegenover.

In Springfield – op het oostelijke Prins Edwardeiland – in Canada staat en melkveebedrijf met 137 hectare grond én veestapel te koop. De vraagprijs is omgerekend €3,8 miljoen (CAN $5,7 miljoen). Daarvan moet een koper 35 tot 40% zelf kunnen financieren.
Dit veebedrijf is een relatief jong bedrijf dat niet eens enorm groot is (de eigenaar melkt nu 61 melkkoeien, heeft 60 stuks jongvee en 10 droge koeien), maar daar staat tegenover dat uitbreiden in Canada vrij eenvoudig is. Termen als NB-vergunning of bouwblok zijn nog onbekend. Een bouwvergunning is binnen 1 à 3 maanden afgerond.

In Canada wordt nu omgerekend tussen de €0,51 en €0,54 per kilo melk betaald.</p>
<p><em>Foto: Marianna Westerkamp</em>
In Canada wordt nu omgerekend tussen de €0,51 en €0,54 per kilo melk betaald.

Foto: Marianna Westerkamp

Quotum

De beperkende groeifactor is het quotum. Canada kent namelijk nog een quotumsys­teem. Voor dit bedrijf geldt een quotum van 78 kilo botervet per dag. De melkprijs ligt daarbij momenteel fors hoger dan in Nederland. In Canada wordt nu omgerekend tussen de €0,51 en €0,54 per kilo melk betaald. Wie wil doorgroeien en quotum wil bijkopen, moet rekenen met bedragen van omgerekend €16.000 per kilo botervet. Aanbod van quotum is er ruim voldoende.

Natuur geen beperking

Prins Edwardeiland is ongeveer 4 keer zo groot als de provincie Utrecht en is dunbevolkt. Het is een agrarische regio, waar vooral akkerbouw en melkveehouderij de boventoon voeren. Natuurgebieden zijn er wel, maar vormen geen beperking. Het dichtstbijzijnde dorp is Kensington (1.500 inwoners) waar basisvoorzieningen én een dierenarts zijn. Dit is op 10 minuten rijden van het bedrijf. Grootste steden Charlottetown (32.000 inwoners) en Summerside (18.000 inwoners) zijn binnen een half uur bereikbaar. Hier zijn alle overige voorzieningen. Het klimaat op het eiland is milder – zeeklimaat – dan in de rest van Canada, maar is iets extremer dan in Nederland. Jaren bestaan er grofweg alleen uit winters en zomers. Extreem koud of warm is het echter niet. Er ligt gemiddeld wel 4 maanden sneeuw. In de zomer is het strand een pluspunt. Dat ligt op korte afstand.

Het bouwblok van het dit bedrijf is onbeperkt. Direct rond het bedrijf ligt 137 hectare grond.</p>
<p><em>Foto: Marianna Westerkamp</em>
Het bouwblok van het dit bedrijf is onbeperkt. Direct rond het bedrijf ligt 137 hectare grond.

Foto: Marianna Westerkamp

Veel grond rond bedrijf

Het bouwblok van het dit bedrijf is onbeperkt. Direct rond het bedrijf ligt 137 hectare grond. Dit is löss/zavelgrond. Van deze 137 hectare kan 121 hectare bewerkt worden. Grond bijkopen gaat relatief eenvoudig en is in vergelijking met Nederland goedkoop. Kopers moeten rekenen met prijzen van omgerekend €5.000 tot €8.000 per hectare.

Op het gesloten bedrijf worden nu bijna 125 stuks melk- en jongvee gehouden. Dit zijn 100% geregistreerde Holsteins. De melkkoeien noteren een gemiddelde melkproductie van 10.000 kilo per 305 dagen (4,3 procent vet, 3,2 procent eiwit). Dit vee staat in stallen die maximaal 15 jaar oud zijn. De goed onderhouden en onderkelderde ligboxenstal stamt uit 2002 en heeft capaciteit voor 85 melkkoeien en jongvee/droge koeien. Hier zijn onder meer ook 4 krachtvoerstations en een mestrobot. Het melken gebeurt in een 2×6-visgraat. Ook staan er onder meer een jongveestal, een machineloods en een werkplaats op het erf.

Woning van 600 kuub

De woning uit 2006 heeft een inhoud van 600 kubieke meter, telt vijf slaapkamers en heeft vloerverwarming. Ook is er een dubbele garage.

Het woonhuis is ruim en stamt uit 2006. Er zijn onder meer vijf slaapkamers.</p>
<p><em>Foto: Marianna Westerkamp</em>
Het woonhuis is ruim en stamt uit 2006. Er zijn onder meer vijf slaapkamers.

Foto: Marianna Westerkamp

Laatste reacties

  • el

    Pittige prijs €3.8 miljoen om 80 koeien te kunnen melken!

  • WGeverink

    Ligt er aan hoe je het bekijkt el. In Nederland zijn de bedrijven ook duur. Als in Nederland de melkprijs 30 cent is en in Canada 50 cent scheelt al 20 cent per liter x 850000 liter melk is op dit moment al zo'n 170000 extra aan melkgeld alleen. Daar komt nog bij dat op dit bedrijf alle geproduceerde mest tot waarde gebracht kan worden in plaats van te betalen voor het afvoeren er van. Dan bedenk ik me nog dat hier in Canada voor zover ik weet geen ambtenaren worden betaald om het leven van de boer zo zuur mogelijk te maken.

  • Bennie Stevelink

    1 kg botervet per dag komt overeen met 8488 kg melk per jaar met 4,3% vet. Met een prijs van €16.000 per kg botervet per dag zit je aardig in de buurt van 2 euro per kg melkquotum zoals eerder bij ons in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.