Home

Achtergrond

Kerry Group stelt beleggers teleur

Het aandeel Kerry Group staat onder druk sinds de publicatie van een teleurstellende marktupdate.

De Ierse zuivelaar maakte bekend dit jaar zo'n 3% meer te hebben verkocht maar wel tegen 1,5% lagere prijzen. Het bedrijf maakte bekend vast te houden aan eerdere groeiverwachtingen voor 2016, maar beleggers hadden meer verwacht.

Op weekbasis verloor het aandeel 5,9%. De koers wordt mogelijk ook gedrukt door een referendum over een Brits vertrek uit de EU, 'Brexit' genoemd. De onzekerheid maakte al dat het Britse pond de laatste maanden flink terrein verloor waarmee de koopkracht van Britse afnemers is afgenomen. Voor Ierse bedrijven is de Britse markt vaak de grootste afzetmarkt.

Winstcijfers Yara drukken aandelenkoers

Het aandeel Yara verloor terrein nadat de Noorse kunstmestproducent bekendmaakte dat de omzet en winst zo'n 10% is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf ziet voor de korte termijn geen opleving van de prijs voor stikstofkunstmest en lagere aardgasprijzen kunnen de malaise in de markt blijkbaar niet geheel compenseren.

Voor Citigroup was de kwartaalrapportage reden vast te houden aan zijn advies aan beleggers om de aandelen te verkopen. Onderzoekers van Zacks besloten al eerder het advies de aandelen vast te houden om te zetten in een verkoopadvies. Voor de middellange termijn voorziet Yara betere kunstmestprijzen en het bedrijf haalde geld op met de verkoop van CO2-activiteiten.

WH Group maakt winst en ziet koers stijgen

Het aandeel van WH Group zit in de lift. De Chinese varkensslachter maakte eerder bekend dat de omzet door een zwakke binnenlandse vraag is gedaald, maar dat de winst toch flink is toegenomen vanwege de verkoop van een aandeel in Campofrío, een Spaanse vleeswarenproducent die ook eigenaar is van het Nederlandse Stegeman.

Beleggers lijken nu vooral te speculeren op goede prestaties van dochterbedrijf Smithfield Foods en op een aantrekkende groei in China zelf.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Yara, WH Group en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.