Home

Achtergrond

Graanprijs helpt agrarische aandelen

'Agrarische' aandelen profiteren van hogere prijzen voor graan en soja op de toonaangevende termijnmarkt in Chicago. Het aandeel van trekkerbouwer Case New Holland steeg 7% in waarde. Het aandeel John Deere werd 5% meer waard, evenals de aandelen van kunstmestreus K+S en Monsanto, een producent van zaden en gewasbescherming.

Het aandeel Case New Holland schoot al voor de prijsstijging van graan omhoog. Het aandeel sprong al een dag eerder omhoog nadat de aandeelhouders akkoord gingen met een dividend van $0,15 per aandeel en een terugkoopregeling. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf gaat de komende 18 maanden tot 10% gewone aandelen terugkopen.

Syngenta profiteert niet mee

De positieve 'schwung' ging voorbij aan Syngenta, dat een fors omzetverlies bekend maakte. Het Zwitserse concern rapporteert in dollars. Omdat de dollar relatief sterker is geworden, is omzet gerealiseerd in onder meer euro's, roebels en Argentijnse pesos in dollars gedaald. Het bedrijf verkocht echter ook minder pesticiden.

Meevallende kwartaalcijfers Danone

Danone profiteerde op de beurs van meevallende kwartaalcijfers. Het Franse voedingsconcern zag de omzet met voortgezette activiteiten met 3,5% toenemen. De omzetgroei blijft daarmee duidelijk achter bij Nestlé en Unilever, maar het percentage lag toch hoger dan veel analisten hadden gedacht. Bovendien handhaafde Danone verwachtingen voor dit jaar.

Danone verkocht meer flesjes water, profiteert van een sterke vraag naar babyvoeding in China en meer yoghurtverkopen in Noord-Amerika. Het aandeel Danone sloot woensdag af op een koers van €64,63. De zakenbank JP Morgan Chase weinig vertrouwen in het aandeel. De Amerikanen gaven deze week een koersdoel af van €56 en adviseren het aandeel te verkopen. Morgan Stanley zette even eerder een prijsdoel van €77 op het aandeel en adviseert ook te verkopen.

Duur graan is duur voer

Aandeelhouders van Tyson Foods zullen minder enthousiast zijn over stijgende graanprijzen. Het vleesconcern is deels verticaal geïntegreerd en duurder graan betekent dus hogere productiekosten. Het aandeel daalde woensdag 2,5% en komt op weekbasis 3% in de min.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Danone en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.