Home

Achtergrond 1 reactie

Faillissement Niels Lentjes opgeheven

Het persoonlijk faillissement van Niels Lentjes is vorige week opgeheven. Curator Bavo König van Hekkelman Advocaten en Notarissen heeft de rechtbank verzocht het faillissement wegens gebrek aan baten op te heffen.

Niels Lentjes (22) werd in augustus 2015 persoonlijk failliet verklaard door rechtbank Gelderland in Arnhem. De voormalige jonge mesthandelaar vertelde toen al direct niet over vermogen te beschikken. Nu laat hij in een reactie hetzelfde weten: "Ik heb helemaal niets meer. De curator heeft goed zijn best gedaan. Het is een plezierige man. Of ik nu moet lachen of janken weet ik ook niet", aldus Lentjes.

Fluiten naar het geld

Het kantoor van de curator laat weten dat na onderzoek is gebleken dat Lentjes niet beschikt over een vermogen. Schuldeisers kunnen dus geen geld halen bij Lentjes zelf. Ze zijn wel vrij om zelf executiemaatregelen te treffen, maar als de curator geen vermogen aantreft is de kans zeer klein dat schuldeisers dat wel kunnen.

Ministerie vroeg faillissement aan

Het faillissement is destijds aangevraagd door het ministerie van Economische Zaken met een steunvordering van curator Chris Diks van de eerder failliet verklaarde onderneming Mesthandel Niels Lentjes bv. Laatstgenoemde onderneming van Lentjes ging in april 2013 op de fles. Het ministerie van Economische Zaken is een van de grootste schuldeisers. Mesthandel Niels Lentjes bv moet namelijk nog steeds een boete betalen van ruim twee ton aan het ministerie, vanwege handel in zwarte mest in 2009.

Uit een recent verschenen faillissementsverslag van Niels Lentjes Holding bv blijkt dat tot op heden de voormalige mesthandelaar nog steeds geen boekhouding heeft overhandigd aan de curator. : "De bestuurder weigert de administratie aan de curator te overleggen. De curator heeft hierover inmiddels contact gezocht met de rechter-commissaris", aldus Diks in het verslag.

'Niets meer gehoord van mestzaak'

De grote mestfraudezaak hangt Lentjes nog steeds boven het hoofd. In oktober 2014 liet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) in een hoger beroep twaalf boetes, voor het op grote schaal uitrijden van mest met omzeiling van de meststoffenboekhouding, grotendeels in stand. Totale boete is bijna €800.000. Dit is inclusief de €200.000 boete die de failliete mesthandel opgelegd heeft gekregen. Tot op heden heeft de veroordeelde nog geen cent betaald. Over deze zaak zegt Lentjes nu: "Ik heb nooit met mest gefraudeerd. Sinds het faillissement heb ik over deze zaak niets meer gehoord."

Diefstal fourage

Naast de mestfraude is Lentjes nog verwikkeld in een andere zaak. De ondernemer heeft een ton boete boven zijn hoofd hangen plus een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, vanwege het kopen van fourage zonder daarvoor te betalen. Het onderzoek naar de oplichting van zeker twaalf boeren rond nooit betaalde leveringen van hooi en kuilgras is december vorig jaar heropend.

Lees het artikel over Niels Lentjes dat is verschenen in weekblad Boerderij van 3 september 2013 (pdf):
Wonderkind in de verdachtenbank
Lees alle artikelen over Niels Lentjes

Eén reactie

  • koestal

    Van een kale kip...............................................

Of registreer je om te kunnen reageren.