Home

Achtergrond 1 reactie

Euro wint aan waarde

De euro is de afgelopen week in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De koers staat met ruim $1,13 op het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar.

Enkele maanden geleden werd in de markt nog gedacht dat de dollar en euro rond deze tijd gelijkwaardig zouden zijn. De dollar verliest waarde nu het uitzicht op langverwachte renteverhogingen in de VS lijkt te zijn verdwenen.

Zorgen over wereldeconomie

Uit stukken van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat een renteverhoging voor april werd besproken maar afgekeurd vanwege zorgen over de wereldeconomie. De Chinese economie groeit langzamer dan voorheen en de Braziliaanse economie lijkt verder weg te zakken. Volgens de beleidsmakers geen goed moment om het voor Amerikaanse bedrijven duurder te maken geld te lenen.

Bovendien zou een renteverhoging de waarde van de dollar opvoeren. Een 'hardere' dollar komt Amerikaanse bedrijven slecht uit nu in Brazilië en China de munt door economische malaise onder druk komt te staan. Voor exporteurs in de eurozone is de dollarkoers een flinke tegenvaller, terwijl importeurs van olie en graan bijvoorbeeld juist opgelucht ademhalen.

Wisselkoersen andere munten lastig voor export

Het zit exporteurs überhaupt niet mee. Niet alleen de Braziliaanse en Chinese munt staan onder druk, dat geldt ook voor de Russische, Oekraïense en Argentijnse munt. Dichterbij huis wordt export naar de Britten bemoeilijkt door de verzwakking van het pond. De wisselkoers met het Britse pond staat zelfs op het hoogste niveau sinds augustus 2014. De verzwakking is gevolg van zorgen over een mogelijk Brits vertrek uit de EU.

De Amerikaanse bank Citigroup denkt dat de dollar uiteindelijk weer terrein zal winnen ten opzichte van de euro. De Amerikaanse economie staat er volgens Citigroup fundamenteel beter voor.

Eén reactie

  • Peerke1

    Wat zal het Trump effect zijn? Wie zal het zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.