Home

Achtergrond

Euro weer wat minder waard

De wisselkoers van de euro is deze week wat afgekoeld. De waarde van de euro daalde van bijna $1,14 naar bijna $1,13. Ook tegenover het Britse pond was sprake van een daling.

Een zwakkere koers voor de euro is gunstig voor de export, die nu al langere tijd vergeefs wacht op een duidelijke verzwakking van de munt tegenover vooral de dollar.

Rente opnieuw omlaag

De rente is opnieuw verder gedaald. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden daalt langzaam richting -0,30%. Analisten verschillen van mening over de vraag of de koers bij -0,35% zal stoppen of nog verder daalt. De depositorente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert, wordt vaak als bodem gezien en staat op -0,40%.

Op 21 april komen de bestuurders van de ECB weer samen voor overleg. De vraag is of de ECB nog meer stappen zal zetten. De ECB is bezorgd over de lage inflatie, die ervoor kan zorgen dat consumenten aankopen uitstellen. De richtingenstrijd binnen de ECB is duidelijk. Duitsland blijft met Nederland en Oostenrijk ageren tegen steeds lagere rentes.

De Zuid-Europese landen onder aanvoering van Frankrijk en Italië zijn juist voor lage rentes. Grosso modo zijn lage rentes goed voor landen met hoge schulden en zwakke banken en onvoordelig voor landen waar veel gespaard is en banken zich ook zonder gratis geld van de ECB kunnen bedruipen.

'ECB laat zich leiden door Zuid-Europa'

Duitsland vindt dat de ECB verder gaat dan zijn mandaat, dat ooit gebaseerd werd op de Bundesbank. Niet toevallig werd de ECB ook gevestigd in Frankfurt. Bundesbank-bestuurder Jens Weidmann vindt dat de ECB beleid maakt op Zuid-Europese politieke wensen, in plaats van louter de inflatie te groeien. De Franse minister van financiën Michel Sapin zei deze week juist dat de Duitsers geen politieke druk moeten uitoefenen op de onafhankelijke ECB.

Of registreer je om te kunnen reageren.