Home

Achtergrond 1562 x bekeken

Draghi: rente blijft laag, kan lager

Rentes blijven nog langere tijd op de huidige extreem lage of zelfs lagere niveaus liggen. Deze handgranaat gooide Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), in het hoenderhok bij de maandelijks persconferentie over monetair beleid.

De voorzitter zegt daarmee expliciet dat het ECB best nog verder kan en wil snijden in rentes, indien nodig.

Deze week hield de ECB de rentes wel gelijk. Commerciële banken kunnen gratis geld ophalen bij de ECB en als ze geld willen stallen in Frankfurt betalen ze een rente van -0,40%. Het zijn percentages die enkele jaren geleden niemand voor mogelijk had gehouden en die laten zien hoe graag de ECB de kredietverlening op gang wil helpen.

Lenen blijft goedkoop

Lenen blijft dus relatief goedkoop. Draghi liet doorschemeren dat het meer dan denkbeeldig is dat de rente nog verder omlaag wordt geduwd. De inflatie kan volgens hem best weer onder nul kan zakken. Dalende prijzen dus; een fenomeen dat ertoe kan leiden dat consumenten aankopen uitstellen en bedrijven investeringen voor zich uit schuiven.

De langdurig lage rentes en een ECB-programma waarbij geld gecreëerd wordt om obligaties te kopen, kunnen op termijn ook de wisselkoers van de euro omlaag drukken. Dat hangt wel af van het Amerikaanse monetaire beleid. De Federal Reserve heeft in december de rente met 0,25 procentpunt verhoogd – en dat was de eerste rentestap in 7 jaar.

'Economie VS heeft lage rentes nodig'

De vraag is of de 'Fed' doorzet. Eerder leek het antwoord nee. Want, aldus Fed-voorzitter Janet Yellen, de Amerikaanse economie ontwikkelt zich niet zo sterk als verwacht en heeft dus lage rentes nodig. De vraag is of de recente prijsstijging voor olie leidt tot een bijstelling van deze visie.

De VS is een grote olieproducent en kan direct profiteren, maar een hogere inflatie maakt ook een hogere rente mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.