Home

Achtergrond

'Business as usual' na Agrarisch Ondernemer 2016

De week na het veroveren van de titel Agrarisch Ondernemer 2016 is er op het bedrijf van de familie Van de Voort in Lunteren niets te zien van wat voor festiviteiten of titelwinst dan ook. De eerste normale werkdag na de glorieuze overwinning is voor Jan Dirk toch een wat merkwaardige dag.

Bij aankomst lijkt de agrarisch ondernemer 2016 wat 'verloren' over zijn erf te lopen. Daar is ook alle reden toe. Juist op deze dag - geheel volgens planning - wordt de oude melkstal gesloopt. De stal maakt in zijn onttakelde vorm een behoorlijk desolate indruk. "Ik heb 35 jaar in deze stal gemolken, maar nu is die echt helemaal op. De enige reden dat die melkstal het nog zolang heeft volgehouden, is omdat onze Jersey-koeien niet zo zwaar zijn, anders was de stal al eerder aan zijn eind geweest."

Over een aantal weken hoopt Van de Voort in de nieuwe melkstal, die er ongeveer hetzelfde uit zal zien als de oude, weer te kunnen melken. Tot die tijd zal het wat behelpen worden in een iets verderop aangelegde melkgelegenheid.

Bewogen dagen

Ondanks het 'business as usual-tafereel' op het erf van Van de Voort is er in de dagen na de prijsuitreiking veel gebeurd. "We hebben onwijs veel felicitaties en bloemen mogen ontvangen", zegt Irene van de Voort. "Dat begon al bij Figi in Zeist. Ik kon helaas zelf niet heel lang blijven, want ik had een gemeenteraadsvergadering hier in Ede. Maar via Twitter en Facebook stroomden de gelukwensen binnen. Het ging het hele weekend door. Het was wel super druk in onze winkel."

Trots op titel

Zelfs tijdens de gemeenteraadsvergadering was er al aandacht voor de winst van Van de Voort. Irene: "De burgemeester was dolenthousiast. Hij begon de raadsvergadering met de opmerking: 'We hebben een kampioen in ons midden!' Ede profileert zich als foodgemeente, dus deze prijs vinden ze geweldig."

Trots zijn de makers van Remeker-kaas wel op hun titel. Op hun website wordt nadrukkelijk melding gemaakt van het feit dat ze Agrarisch ondernemer 2016 zijn geworden. Er staat zelfs een kort filmpje op de site waar de prijsuitreiking is te zien. Filmmaker Onno Gerritse, die eerder al de documentaire 'Dansen met gehoornde dames' over het bedrijf van Van de Voort maakte, was aanwezig tijdens de prijsuitreiking.

Video: Onno Gerritse

Gerritse is bezig met een vervolg op eerdergenoemde documentaire, naar aanleiding van het 'Natuurpakhuis' dat sinds april 2015 bij de melkveehouderij en kaasmakerij De Groote Voort staat. Dit pakhuis is gebouwd met natuurlijke materialen en processen en dient als proeftuin voor het op een natuurlijke manier rijpen van kazen met een natuurkorst, een boterolie waarmee de kaas wordt ingesmeerd. Hiermee is het plastic om de kazen van Van de Voort verleden tijd. Enthousiast als hij is heeft Peter van de Voort het filmpje ook meteen op YouTube gezet.

'Je moet ook weer landen'

Jan Dirk denkt dat nu de festiviteiten wel geweest zijn, daar is hij eigenlijk ook wel blij mee. Het normale werk moet wel gewoon blijven doorgaan. Jan Dirk: "Je moet ook weer landen." Toch zijn nog niet alle feestelijkheden achter de rug. Dit jaar neemt de familie Van de Voort de buurtbarbecue voor zijn rekening en zal er een ballonvaart georganiseerd worden voor het personeel en voor mensen die direct betrokken zijn bij de melkveehouderij en kaasmakerij.

Voor de boerderij van Van de Voort staat een bord waarop reclame wordt gemaakt voor hun Remeker kaas, met de openingstijden van de boerderijwinkel.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Voor de boerderij van Van de Voort staat een bord waarop reclame wordt gemaakt voor hun Remeker kaas, met de openingstijden van de boerderijwinkel.
Foto: Jan Willem Schouten

Ondanks dat ze bijzonder trots zijn op hun bedrijf was het niet een idee van Jan Dirk, Irene of Peter zelf om zich aan te melden voor de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar. Irene: "Het was onze boekhouder, Rijk van der Lidt van Accon AVM, die met het idee kwam." Het idee werd niet meteen omarmd. Peter: "Jan Dirk vroeg zich in eerste instantie af of we dat wel moesten doen. Hij vroeg aan mij of ik er zin in had. Toen ik hoorde dat de hoofdprijs €12.500 was, vond ik dat we het gewoon moesten proberen."

Jan Dirk twijfelde, omdat het bedrijf in zijn ogen al genoeg in de picture staat. Met Irene had hij echter afgesproken dat als Peter het graag zou willen, ze mee zouden doen. En Peter bleek enthousiast. Jan Dirk: "Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te laten zien wat we doen. We hebben echt goede cijfers, daar draait het toch om, met rode cijfers win je niet."

Bio en zo natuurlijk mogelijk

Volgens Irene draait alles bij hen om natuurlijke duurzaamheid. "Wij zijn bio, maar daarnaast kiezen we altijd ook nog voor zo natuurlijk mogelijk. Dat noemen we natuurlijke duurzaamheid. Beter voer, koeien met hoorns, geen antibiotica, niet enten en kalfjes bij de koe. Altijd de duurzaamste stap. Als laatste stap de plastic van de kaas af en met boterolie gaan werken." Waarop Peter spontaan uitroept: "Ze konden gewoon niet om ons heen."

De controle en het draaien van de kazen. Iets wat iedere keer weer de nodige aandacht vraagt.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De controle en het draaien van de kazen. Iets wat iedere keer weer de nodige aandacht vraagt.
Foto: Jan Willem Schouten

Op de tegenstanders had Jan Dirk zich in eerste instantie wel verkeken. "Je weet al vrij snel of je bij de laatste tien zit. Dan begint het pas, dan weet je wie de andere kandidaten zijn. Ik dacht eerst dat we gemakkelijk zouden kunnen winnen, maar daar had ik me totaal helemaal op gekeken. Tijdens de bijeenkomst afgelopen week kneep ik hem behoorlijk, ik vond onze tegenkandidaten allemaal bijzonder goede ondernemers."

Geen jury meer met alleen mannen

Aan de compleet uit mannen bestaande jury van dit jaar gaat Van de Voort een eind maken. "We hebben besloten dat Irene namens ons volgend jaar in de jury gaat zitten", zegt Peter nadrukkelijk. "Maar daar mag nog wel een andere vrouw bij", vult Irene meteen aan. "Ik hoef al die mannen niet voor mezelf hoor."

De grote stal bij de boerderij waar de Jersey-koeien vrij in het stro kunnen rondlopen.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De grote stal bij de boerderij waar de Jersey-koeien vrij in het stro kunnen rondlopen.
Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.