Home

Achtergrond 16 reacties

Werken op zondag, ja of nee?

Werken op zondag? Vroeger deed niemand het, alleen het allernoodzakelijkste gebeurde, zoals voeren en melken. Nu melden sommige ondernemers op social media gewoon dat ze ook op zondag aan het eggen, poten, zaaien of maaien zijn.

Is de zondag als rustdag aan het verdwijnen? En zo ja, is dat uit vrije wil, of dwingen lage prijzen en veranderend klimaat hiertoe?

Boerderij onderzoekt het middels onderstaande enquête.

Laatste reacties

 • el

  Personeel wil ook een vrije dag ,wat betekent dat er ook een invaller klaar moet staan en die wil ook graag een vole werkweek.Hoog productieve dieren hebben optimale verzorging nodig ook op zondag!

 • mvedder

  lekker rustig aan op zondag, iedereen is vrij, of rekent meer, dat laatste kan ik niet, sluit me dus maar zo veel mogelijk aan bij degenen die vrij zijn. En ik ga naar de kerk trouwens.

 • Jan-Zonderland

  Hier in Canada gaat het in de landbouw gewoon 7 dagen in de week door bij de meeste boeren. Maakt niet uit of het druk is of niet. Maar ook in andere sectoren is het 7 dagen per week zoals de winkels en de transportsector en sommige fabrieken. Ikzelf probeer zoveel mogelijk de zondag vrij te houden omdat ik graag van een rustdag geniet. Maar zoals zo vaak "dwingt" moeder natuur je wel eens om op zondag te doen wat waarschijnlijk op maandag niet gaat vanwege het weer. En voor sommige werkzaamheden heb je maar een beperkte tijd om het klaar te krijgen dus dan gaan we ook 7 dagen per week door. Leuk is het altijd niet maar je went eraan.

 • jdekorte

  De rustdag is er voor de mens. Niet de mens voor de rustdag.
  Als alles 7 dagen per week door moet draaien wordt je op den duur dol.
  Daar komt bij dat de Schepper van alles waarvan wij met z'n allen leven iedereen geboden heeft om de 7e dag te rusten van de dagelijkse arbeid. Aan het houden van dit gebod is zegen beloofd. Natuurlijk is er noodzakelijk werk wat ook op zondag gewoon gedaan moet en mag worden.
  Maar ik kan niet begrijpen dat er boeren zijn die (als geen ander afhankelijk zijn van de zegen van boven) het daarom aandurven op deze dag te zaaien of te oogsten. We houden allemaal tegelijk Kerstdag. Dus is het absoluut niet noodzakelijk om ook de zondag door allerlei werk wat ook op maandag gedaan kan worden te ontheiligen.

 • koeien1000

  Melken en voeren is ook werken gaat niet bij iedereen automatisch.

 • wg

  Het groeit ook op zondag

 • boer drenth

  Ik ben het helemaal eens met J DE KORTE.

 • Alies Kottelenberg

  Ik ben niet religieus maar ieder mens heeft volgens mij behoefte aan een dag rust. Ook al is het alleen maar om eens een stapje terug te doen en het geheel eens te overzien of te overdenken.
  Daarnaast gaat het werk op een melkveebedrijf altijd door, dus de kinderen hebben ook recht op een vrije dag van pa en ma.

 • warnaarthoeve

  Ik zie de zondag ook als rustdag gegeven door de Schepper en ook heel waarde vol voor het gezin,want alles draaft maar door en het wordt een gestreste chaos als er geen rustdag meer is. Wij hebben een akkerbouw bedrijf waar nooit op zondag gewerkt wordt en we proberen op tijd klaar zijn.

 • JKAG

  Ik kan wel begrijpen dat er boeren zijn die op zondag aan de gang gaan, nee ik zal niet gaan mesten of zo, maar als maandag regen dreigt gaat het hooi wel in de baal. Net zo goed als er maar een korte periode mooi weer is verwacht, begin ik wel te maaien op zondag. En nee, ook geen mest mixen of ander niet noodzakelijk werk, dit overigens om rekening te houden met buren /toeristen/vakantiegangers. Van mensen die je (bv op zo'n dag )spreekt begrijpen horeca mensen je zeker ,ze oogsten tenslotte ook vaak op zondag.

 • el

  Hier in de VS draait de wereld gewoon door op zondag, vanwege de afstanden en oppervlaktes kan bv een truck driver op zondag altijd ook niet thuis zijn.

 • josrodenburg

  laats las ik een stukje over de populaire koopzondagen. het gevolg is dat maandag de nieuwe zondag aan het worden is voor de winkels. en ook op ons bedrijf houden we weleens een doorde weekse zondag als we in het weekend lange dagen hebben moeten maken met inkuilen of stro persen.

 • Barneveldsei

  Als je met dieren werkt, kom je wel eens voor het blok te staan dat je ook op zondag extra werk moet verzetten. De meest storingen vallen op zon en feest dagen.

 • alco1

  Heb dezelfde mening als Alies in 21.41.
  Ik heb totaal niets met geloof.
  Ik geloof alleen in het respect voor elkaar.
  Daarom kan ik er ook zo slecht tegen dat mensen zonder enige kennis van zaken hun utopie willen doordrijven.
  Wat de zondag rust betreft hoop ik dat die in de lengte der dagen blijft.
  Tijd voor bezinning is altijd goed.
  Vasten en Ramadan zijn hier ook goede voorbeelden van, al duren me die echt te lang.

 • maiskolf

  Nee . Werk de hele week al. Zondags gaan we lekker niks doen.
  En dat bevalt uitstekend. • henktroost54

  Wij hebben hier in Nederland nog alle vrijheid om 1 dag in de week te genieten van een rustdag
  Dat de een naar de kerk gaat en een ander deze dag op een ander manier invult heeft ook met vrijheid te maken
  Laten we dit koesteren
  Kijk eens om je heen ,landen waar dramatische gebeurtenissen zich afspelen
  waar mensen beknot worden en vervolgd om hun ideeën
  Vrijheid in Nederland!! houdt het vast!!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.