Home

Achtergrond

Weinig beweging in energieprijzen

De olieprijs balanceerde deze week rond $39 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De olieprijs is stabiel en in afwachting van actie van de olieproducerende landen (Opec).

De olieproducenten Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over een bevriezing van de olieproductie. Dat liet de olieminister van Qatar woensdag weten, meldt het ANP.

Iran wil olieproductie opvoeren

De Opec-leden Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar en niet-Opec-lid Rusland kwamen vorige maand na overleg in Doha met een voorstel om de olieproductie te handhaven op het niveau van januari, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde voor een bevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen te geven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

Volgens Qatar steunen 15 Opec-leden en niet-leden van het oliekartel het initiatief voor een productiebevriezing. Samen zijn zij goed voor circa 73 procent van de wereldwijde olieproductie, aldus de minister.

Dieselprijs stijgt

In het kielzog van de olieprijs loopt ook de dieselprijs op. Farmes4all noteerde deze week €81,20 per 100 liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

De energiehandel was de afgelopen week veel rustiger dan de periode daarvoor. Er zat wel wat beweging in de prijzen tussen de dagen, maar over het geheel genomen bleven ze in de buurt van de waarden van midden vorige week. De stijging van de olieprijs vorige week heeft weinig effect op de lange termijn TTF gasprijzen. Contractprijs 2017 donderdag is 13,53 cent per kuub. Contractprijs 2018 is 13,79 cent per kuub.
APX noteerde donderdag een elektriciteitsprijs van €30,28 per MWh voor de piekuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.