Home

Achtergrond

Vraag naar gas neemt af

Vraag naar gas neemt af. In de loop van komende week gaan de temperaturen naar verwachting iets oplopen. De vraag naar gas zal dan afnemen, waardoor de gasprijs op de dagmarkt kan dalen.

Duitsland heeft zijn afhankelijkheid van Russisch gas de afgelopen tijd teruggebracht door veel meer gas uit Noorwegen en Nederland te importeren. TTF noteerde donderdag een dagprijs van 13,52 cent per kuub.

De olieprijs is medio deze week opgelopen naar $41 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Sinds begin december is de olie niet zo duur geweest. Halverwege donderdag steeg de koers opnieuw met 2,6%. De prijs stijgt door speculaties in de markt over mogelijke productiebeperking.

Mogelijke productiebeperking olie

De olieproducerende landen (OPEC) hebben aangekondigd een productiebeperking te overwegen. Dit houdt de gemoederen bezig. Als gevolg hiervan beweegt de olieprijs de laatste dagen omhoog en is door het plafond van $40 per vat gegaan.

De dieselprijs volgt de stijgende olieprijs en liep ook deze week op naar €81,33 per 100 liter. Dat meldt inkoopcollectief Farmers4all.

Langetermijnprijs elektriciteit stabiel

De langetermijnprijs van elektriciteit bleef de afgelopen week relatief stabiel, doordat de prijzen van gas, kolen en CO2 ook op een gelijk niveau bleven. Dat schrijft Nuon in hun wekelijkse marktrapportage.

Een dreigende staking in de kolenmijnbouw in Colombia kan een stijging van de kolenprijzen tot gevolg hebben. De voorraden in Nederland en Duitsland zijn echter groot, dus voor tekorten wordt niet gevreesd, waardoor de invloed op de elektriciteitsprijzen waarschijnlijk beperkt blijft. APX noteerde donderdag een dagprijs van €30,69 per MWh voor piekuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.