Home

Achtergrond

Uitdaging van Tom Schuurmans: 'Bedrijf voortzetten en uitbreiden'

Tom Schuurmans (23) woont in Elmira, Ontario (Can.). Hij en twee broers houden verdeeld over twee locaties 250 melkkoeien. Op 365 hectare verbouwen ze mais, alfalfa, soja en tarwe.

Tom heeft Nederlandse roots. Zijn ouders emigreerden halverwege de jaren tachtig vanuit Nederland naar Elmira, een dorpje op een uur rijden van de hoofdstad Toronto. Zijn interesse voor landbouw was er van jongs af aan. Hij volgde een agrarische opleiding, werkte nadien korte tijd thuis mee en vertrok vervolgens voor 5 maanden naar een bedrijf in Nieuw-Zeeland. "Dat was een hele goede manier om ervaring op te doen en zelfstandig te worden. Ik kreeg er landbouwervaring, maar ook levenservaring."

Werken en leren op andere bedrijven

Eenmaal weer thuis hielp hij nog met het voorjaarswerk op het land, maar meldde zich daarna bij een grote akkerbouwer in de buurt. "Mijn vader stimuleerde het om ook buiten het eigen bedrijf te kijken. Op dat akkerbouwbedrijf leerde ik van alles over gewasmanagement en het vermarkten van graan. Het was het beste dat ik kon doen. Ik raad elke opvolger aan hetzelfde te doen. Elk bedrijf werkt op zijn eigen manier, daar leer je veel van."

Tom houdt zich voornamelijk bezig met het akkerbouw- een veevoergedeelte.
Tom houdt zich voornamelijk bezig met het akkerbouw- een veevoergedeelte.

Inmiddels werkt Tom fulltime thuis. Gezien zijn belangstelling en ervaring, neemt hij vooral de akkerbouw en het veevoergedeelte op zich. Zijn ene broer richt zich op het melkvee, de andere heeft een baan buiten de deur maar helpt thuis mee waar hij kan. Ook is er hulp van 3 fulltime medewerkers. "Zonder hen zouden we niet staan waar we nu staan."

'Ik ben blij dat het melkquotum in Canada nog bestaat'

Het overnemen en uitbreiden van het bedrijf is een enorme uitdaging, vindt Tom. "Het gaat allemaal niet vanzelf." Ook in Ontario is uitbreiden niet makkelijk, zeker niet in de melkveehouderij. "We hebben te maken met een systeem van melkquota. Je kunt wel bijkopen, maar via die weg gaat uitbreiden heel langzaam. Het gaat sneller als je een compleet melkveebedrijf kunt kopen." Tom is overigens erg blij dat het melkquotum in Ontario nog steeds bestaat. "Het zorgt voor een goede, consistente melkprijs." Alles bij elkaar vindt Tom dat hij geluk heeft gehad dat hij opgroeide op een boerderij. "Ik hoop er nog heel lang deel van uit te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.