Home

Achtergrond 1264 x bekeken

Uitdaging van Pyt Sipma: ‘Genoeg seizoenarbeiders vinden’

In de rijen kan de machine niet wieden, daar moet het met de hand. Elk jaar weer probeert Pyt Sipma om daarvoor genoeg mensen te vinden.

Elk jaar opnieuw voldoende seizoenarbeiders vinden, dat is voor Pyt Sipma een uitdaging. Een leuke uitdaging dat wel, Pyt ziet het als een feestje. “Ik ken mensen die er tegenop zien, maar ik vind het juist leuk. We melden op onze site dat we mensen zoeken, straks ga ik adverteren in de regionale huis-aan-huisbladen en er komt ook een groot bord aan de weg waarop ik duidelijk maak dat ik vakantiewerkers zoek. Op die manier maak ik vooral de moeders erop attent dat ik vakantiewerk te bieden heb, want de jongelui weten het soms wel, maar durven vaak niet zelf te bellen. De moeders bellen wel, anders hebben zij hun kinderen de hele zomer thuiszitten en dan duren 2 tot 3 maanden soms best lang. Vakantiewerk kan een leuke invulling zijn."

'Ik richt me op de moeders, de jongelui durven zelf niet te bellen'

"Naast de twee zzp’ers die mij helpen, heb ik elke zomer 16 tot 17 extra arbeidskrachten nodig. De periode duurt van 
1 juni tot half augustus en het gaat vooral om onkruid plukken. Tussen de rijen kan dat mechanisch, maar in de rijen niet. Daar moet het met de hand. Ik heb open gewassen, zoals peen en uien, én ik zit op het oude land. De onkruiddruk is hier dus hoog. Soms zijn de omstandigheden zodanig dat ik ineens veel meer mensen nodig heb. Vorig jaar bijvoorbeeld wel dertig. Toen moest ik er nog even hard aan trekken om die te krijgen.

Pyt Sipma: "Meestal lukt het voldoende vakantiewerkers en stagiairs te krijgen. Ik moet er wel tijd in blijven steken. Het blijft een uitdaging."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Pyt Sipma: "Meestal lukt het voldoende vakantiewerkers en stagiairs te krijgen. Ik moet er wel tijd in blijven steken. Het blijft een uitdaging."

Foto: Jan Willem Schouten

Uitzendkrachten zijn wispelturiger

Werken met al die jeugd, daar geniet ik van, omgekeerd hebben zij het hier ook wel naar hun zin. Vervolgens krijg je mond-tot-mondreclame. Vaak komen de broers of zussen van jongeren die hier al eerder zijn geweest. Als het eens spannend wordt en ik dreig onvoldoende arbeidskrachten te hebben, kan ik altijd een uitzendbureau bellen. Maar uitzendkrachten zijn wispelturiger, ze kunnen zomaar weer weg zijn. De mensen die ik zelf weet te vinden, kiezen echt voor een paar weken bij ons op het bedrijf.
Meestal lukt het voldoende vakantiewerkers en stagiairs te krijgen. Vanzelfsprekend is het nooit. Ik moet er tijd in blijven steken. Het blijft een uitdaging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.