Home

Achtergrond 1290 x bekeken laatste update:23 mrt 2016

Uitdaging Jaap Schep: ‘Nieuwe uitdaging zoeken’

Het bedrijf zat sneller op 500 koeien dan verwacht. Jaap Schep vraagt zich nu af: hoe verder? Nog meer koeien? Of iets heel anders?

"Mijn uitdaging is om een nieuwe uitdaging te zoeken. Dat houdt me de laatste tijd heel erg bezig. Ik ken mezelf: ik moet steeds een nieuwe uitdaging hebben. Dat is een soort onrust in mij, ik moet steeds een nieuw doel hebben om het leuk te blijven vinden. Niet dat het nu niet leuk is. Vooral de omgang met personeel geeft veel voldoening. Mensen aansturen, stimuleren en vooruithelpen, het gaat me goed af. Nee, ik heb er geen cursus personeelsmanagement voor gedaan, ik kan goed met mensen omgaan en natuurlijk heb ik al doende ook het nodige geleerd.

Jaap Schep: "Wat ook zou kunnen, is onze kaas zelf afzetten. Dat gaat nu via de kaascoöperatie. Zelf doen zou een enorme uitdaging zijn, eentje met de nodige financiële risico's."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Jaap Schep: "Wat ook zou kunnen, is onze kaas zelf afzetten. Dat gaat nu via de kaascoöperatie. Zelf doen zou een enorme uitdaging zijn, eentje met de nodige financiële risico's."

Foto: Jan Willem Schouten


Maar ik ben op zoek naar meer. De laatste jaren zijn we hard gegroeid. In 2012 zaten we op 260 koeien. De nieuwe stal had toen plek voor 500 koeien. We dachten dat het nog wel een jaar of tien zou duren voor we aan dat aantal zouden zitten, maar de stal zit nu al vol. Onze doelen zijn sneller gehaald dan voorzien. Het liep onverwacht goed met de kaasafzet. Maar nu sta ik dus weer op het punt: wat nu? Nog meer koeien? Is dat mijn uitdaging? We zullen misschien nog wel verder groeien, maar uiteindelijk is dat vooral meer van hetzelfde. En ik wil juist eens iets totaal anders.

 

'Misschien moet ik er wel een parttime baan bij nemen'

Misschien moet ik er wel een parttime baan bij nemen. Of iets met duurzaamheid gaan doen. Ik heb een hekel aan dat woord, alles is tegenwoordig al snel duurzaam. Iedereen roept maar. Dat schiet niet op. Als je iets wilt, moet je ook echt iets gaan doen. Als ik die kant op zou gaan, dan ook goed. Iets met een vergister, zonnepanelen, het hele pakket.
Wat ook zou kunnen, is onze kaas zelf afzetten. Dat gaat nu via de kaascoöperatie. Wie weet is het wel een idee dat zelf te gaan doen. Dat zou een enorme uitdaging zijn, eentje met de nodige financiële risico’s. En aangezien we de laatste jaren fors geïnvesteerd hebben, moeten we wel een beetje uitkijken.
Wat mijn nieuwe uitdaging gaat worden, ik weet het dus nog niet. Maar ik denk er wel veel over na.”

Of registreer je om te kunnen reageren.