Home

Achtergrond laatste update:11 apr 2016

Uitdaging Gerrit Kurstjens: 'Ik wil het rustiger aan doen'

Gerrit Kurstjens (72) is akkerbouwer in Toowoomba, Australië. Hij runt verschillende bedrijven van alles bij elkaar 11.000 hectare.

De uitdaging van Gerrit Kurstjens is om het wat rustiger aan te gaan doen. Tien jaar geleden was hij dat ook al van plan. Hij had toen in Nederland een constructiebedrijf voor mesttransport- en mestverspreidingsmachines, verkocht de boel en wilde met 'deeltijdpensioen.' De ene helft van het jaar zou hij in Nederland wonen, de andere helft in het Australische Toowoomba waar hij in 2006 een akkerbouwbedrijf van 3.000 hectare had gekocht. Het liep anders. In de praktijk is hij vrijwel het gehele jaar in Toowoomba en op de boerderijen die hij er in de loop der jaren bij kocht. Twee van zijn drie kinderen wonen er ook. Inmiddels zijn er kleinkinderen en Gerrit is met veel plezier opa.

Met kleindochter Megan. Gerrit neemt met veel plezier de opa-rol op zich.
Met kleindochter Megan. Gerrit neemt met veel plezier de opa-rol op zich.

Nu hij de 70 is gepasseerd, wil Gerrit opnieuw proberen het rustiger aan te gaan doen, zodat er meer tijd overblijft voor andere dingen en voor zijn hobby zweefvliegen. Hij heeft ook een motorvliegtuigje om op en neer te pendelen tussen de verschillende boerderijen, maar los daarvan wil hij met het zweefvliegtuig elk jaar 1.000 kilometer vliegen.

Samen met kleinzoon Dylan het bedrijf bekijken.
Samen met kleinzoon Dylan het bedrijf bekijken.

Meer vrije tijd creëren zal niet eenvoudig worden, want Gerrit heeft nog zo veel plannen. Hij had al een chauffeurloze trekker geïmporteerd uit Nederland. "Die noemen we hier 'ghost' trekker." Daarmee is heel precies te werken, maar Gerrit streeft naar nog meer precisielandbouw. "Ik wil de spuitboom uitrusten met camera's. Dan hebben we nog maar 10% van de normale hoeveelheid spuitmiddelen nodig", zegt de akkerbouwer.
Een ander plan is om de graanopslag uit te breiden. Gerrit: "Er moet eigenlijk een loods van 12.000 ton bij komen. O ja, en nieuwe huizen voor de medewerkers."

'Rustig aan doen wordt wel lastig, ik heb zo veel plannen'

Bij alle plannen voor het bedrijf zou Gerrit samen met echtgenote Pam graag nog meer van de wereld zien. "We zijn al in veel landen geweest maar ik er zijn nog zoveel plaatsen in Zuid-Amerika en Azië waar ik óók nog graag eens rond zou lopen. Uitdagingen genoeg dus. Maar misschien is gezond blijven wel de allerbelangrijkste", besluit Gerrit.

Gerrit controleert een nieuw gerstras.
Gerrit controleert een nieuw gerstras.

Of registreer je om te kunnen reageren.