Home

Achtergrond

Uitdaging Sally Jackson: ‘Referendum tegen onzinnige regels’

Sally en Andrew Jackson hebben in Scunthorpe (Gr-Br.) een bedrijf met verschillende takken. Naast een akkerbouwtak, 100 scharrelvarkens en 300 scharrelkippen is er een kinderboerderij, een restaurant, boerderijwinkel, vergaderruimtes, overdekte speeltuin en nog veel meer.

Oorspronkelijk was het een akkerbouwbedrijf maar 14 jaar geleden ging het roer om. Het bedrijf zoals dat toen was, had te weinig mogelijkheden voor de toekomst. Sally en Andrew Jackson gingen aan verbreding doen. Eerst met alleen huisverkoop van wat eigen producten. "We zetten een tafel aan de weg als toonbank en zo zijn we begonnen", vertelt Sally.

Andrew Jackson voert enkele van de varkens die hier meestal buiten lopen.
Andrew Jackson voert enkele van de varkens die hier meestal buiten lopen.

Het initiatief groeide uit tot een veelzijdig bedrijf met 38 medewerkers. Jaarlijks trekken ze 120.000 bezoekers. Nog steeds is er een akkerbouwtak en verbouwen ze tarwe, gerst, raapzaad, wortelen en doperwten. Maar er kwamen scharrelvarkens bij. Eerst een paar, nu lopen er 100. "We fokken onze eigen vleesvarkens. Het vlees verkopen we in onze boerderijwinkel en ons restaurant." Op de menukaart staat onder meer het traditionele Engelse ontbijt met witte bonen in tomatensaus, worstjes en gebakken eieren. Voor bij de koffie zijn er de scones met jam en 'clotted cream'. Sally: "70% van wat we verkopen komt van ons eigen bedrijf."

Britse overheid stimuleert meerdere takken

Het initiatief voor meerdere takken is iets dat in Engeland door de overheid sterk gestimuleerd wordt. Sally merkt echter wel dat de wetgeving er vervolgens niet op ingericht is. "Elke regio heeft zijn eigen regels en ondersteuning voor bedrijven die willen diversificeren is eveneens een lappendeken. In sommige streken is het gemeentebestuur snel en hulpvaardig, in andere kan de aanvraag van een vergunning maanden blijven liggen. Dat kost je als boer veel tijd en geld."

Vrijwel alle producten die Sally en Andrew produceren, verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel.
Vrijwel alle producten die Sally en Andrew produceren, verkopen ze in hun eigen boerderijwinkel.

Regelbrij overheid belemmert huisverkoop

Als voorzitter van Farma, de landelijke organisatie van boeren die hun producten zelf vermarkten, zet Sally zich in voor een soepeler verloop. Maar het grootste probleem is misschien wel de regelgeving omtrent de voedselveiligheid. Kleine bedrijven die hun eigen producten verkopen, moeten aan dezelfde eisen voldoen als grote multinationals. "Boeren moeten steeds meer op de etiketten zetten, zoals ingrediënten, allergenen, voedingswaarde en houdbaarheid. Terwijl de meeste producten gewoon diezelfde dag verkocht worden en niet eerst dagen in het schap liggen. Toch lijkt het er op dat we elk product moeten laten testen alsof het maanden op de plank ligt."

'Je moet alle producten laten testen alsof ze maanden op de plank liggen'

Veel bedrijven maken wel 200 verschillende producten op het gebied van brood. Het brood zelf, allerleimixen voor de thuisbakker, noem maar op. "Als je elk product eerst uitgebreid moet laten testen, kost je dat een vermogen", zegt Sally. Dat de overheid aan de ene kant diversificatie stimuleert en aan de andere kant zo veel barrières opwerpt, vind ik schandalig." Sally's uitdaging is om daar wat aan te doen. Hoe? Misschien door samen op te trekken met de grote voedselbedrijven en te lobbyen om sommige processen van tafel te krijgen."Wat misschien sneller gaat is om via sociale media meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen tegen onzinnige regels. Zo kun je een referendum afdwingen. Het parlement moet het onderwerp dan gaan bespreken. Hoe dan ook, het wordt een proces van lange adem."

Of registreer je om te kunnen reageren.