Home

Achtergrond

Uitdaging Marijn Lepping: 'Balans tussen gezin en groeiend bedrijf'

Bart Fonken (32) en Marijn Lepping (27) hebben in Chamberet (Fr.) 95 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 110 hectare. Hun zoon Tim is 1,5 jaar.

Marijn Lepping emigreerde met Bart Fonken om een melkveebedrijf te kunnen starten. Marijn: "Als ondernemers ervaren wij dat er altijd uitdagingen zijn. Kleine en grote, makkelijke en moeilijk uitvoerbare. Onze eerste uitdaging samen was om een bedrijf te vinden waar wij als melkveehouders aan de slag konden. Want dat was wat we wilden. In Nederland bleek dat niet echt mogelijk. We zijn allebei niet op een boerderij opgegroeid, we hadden dus ook geen ouderlijk bedrijf om te kunnen overnemen. Daarom hadden we al vrij snel onze blik gericht op het buitenland waar bedrijfsovername voor ons wel bereikbaar zou zijn. Frankrijk sprak ons erg aan. In januari 2013 namen we het bedrijf over waar we nu boeren."

Zoontje Tim is inmiddels 1,5 jaar.
Zoontje Tim is inmiddels 1,5 jaar.

Al voor de overname bedachten Marijn en Bart dat ze een deel van de bedrijfsvoering meteen naar hun hand wilden zetten. "We wilden meer koeien gaan houden dan de 65 die er op dat moment waren. We wilden ook de huisvesting veranderen. De bestaande potstal hebben we daarom het eerste jaar omgebouwd naar een ligboxenstal met roosters voor 98 koeien. Dat loste meteen de problemen met een te hoog celgetal en uierontsteking op."

'Ons doel is een happy family bedrijf met aandacht voor elkaar'

De volgende uitdaging voor de jonge ondernemers was om de stal vol te krijgen. Dat is nu gelukt en daarmee staan ze alweer voor de volgende uitdaging. Want hoe houd je nog voldoende tijd over voor je gezin en hoe creëer je vrije tijd als je 110 hectare grond en alles bij elkaar zo'n 180 stuks vee moet verzorgen? En dat elke dag? Marijn: "De klok kijkt ons altijd aan en daar zijn we niet zo blij mee. Gelukkig hadden we de kans om te investeren in twee Lely-melkrobots. Die worden deze maand geïnstalleerd. Daarmee komen we zeker een stuk dichter bij ons einddoel: een 'happy family'-bedrijf. Daarmee bedoel ik een bedrijf met veel werkplezier, een goede verzorging voor de dieren en met tijd voor elkaar. Dat bereiken, dat is onze uitdaging."

Of registreer je om te kunnen reageren.