Home

Achtergrond laatste update:23 mrt 2016

Uitdaging Karel Martinet: ‘Kleine boerderij mét neventak’

Toen Karel Martinet het bedrijf overnam, wist hij dat er geen volwaardig inkomen uit te halen was. Dus bedacht hij een neventak: een kookstudio.

De uitdaging van Karel is om de boerderij te behouden. “Het ­bedrijf is nooit grootschalig ­geweest. Vroeger huurden we grond bij voor de teelt van vlas en pootaardappelen, waardoor het toch ­serieus meer omvang had. Vlas als gewas is uit beeld geraakt en bovendien zijn de pootaardappelen uit ons teeltplan verdwenen. Ook het vee is afgestoten. De akkerbouwtak bleef over.

Na mijn vut ben ik me op het bedrijf gaan richten

Mijn vader heeft op het laatst niet veel meer in het bedrijf geïnvesteerd, omdat ik niet van plan was het voort te zetten. Toen ik 38 jaar was, veranderde ik van mening en nam ik het over, al wist ik dat ik er nooit een volwaardig inkomen uit kon halen. Ik had een baan als productontwikkelaar bij Philips en deed het bedrijf erbij. Tot ik op mijn 59ste met een gunstige regeling vervroegd uit dienst kon. Toen ben ik me helemaal op het ­bedrijf gaan richten.

Karel Martinet: "Ook al ontwikkelen we nevenactiviteiten, in de kern blijf ik boer."<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Karel Martinet: "Ook al ontwikkelen we nevenactiviteiten, in de kern blijf ik boer."
Foto: Jan Willem Schouten

Ik wilde het graag behouden. Ik zie het als cultureel erfgoed. Bovendien is het al 100 jaar in de familie. Daarom zijn mijn vrouw en ik een nevenactiviteit gestart. We verbouwden de oude koeienstal en geven daar 10 maanden per jaar kookworkshops in. De overige 2 maanden verhuren we het gebouw als vakantieverblijf.

'We gaan proberen om ons bereik te vergroten, ook over de grens'

Gemiddeld geven we anderhalve kookworkshop per week. Daarmee genereren we voldoende inkomsten om alles in stand te kunnen houden. Willen we er ook echt aan verdienen, dan moeten we naar drie workshops per week. Daarom gaan we werken aan een grotere naamsbekendheid, over de grens en aan de andere kant van de Westerschelde. Via de tunnel onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Westerscheldetunnel sta je tegenwoordig binnen 40 minuten in Middelburg. En misschien kunnen we ons meer profileren als vergaderlocatie. Nu al vindt elk jaar de zogenoemde ‘landbouwtop Heikant’ bij ons plaats.
Ook al ontwikkelen we allerlei nevenactiviteiten, in de kern blijf ik boer. Helemaal nu het voorjaar aanbreekt. Dan word ik onrustig en wil ik het land op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.