Home

Achtergrond

Suikermarkt laat koers Südzucker opveren

Het aandeel Südzucker is de afgelopen week duidelijk in waarde gestegen. Rabobank publiceerde een hoopgevend rapport over de suikermarkt.

Volgens de bankvorsers waren suikerprijzen in het eerste kwartaal beweeglijk omdat speculanten zich terug trokken. Bovendien ontstonden grotendeels ongefundeerde zorgen over de Chinese economie en langdurig lage olieprijzen.

De olieprijs heeft invloed op de suikerprijs omdat veel suiker in Brazilië wordt omgezet in bio-ethanol. De olieprijs is sinds vorige week weer wat aangetrokken. De 'suikerfundamenten' zijn ondertussen verbeterd en Rabobank heeft zijn verwachting voor het productietekort voor 2016 omhoog geschroefd.

Het aandeel Südzucker wordt verder ondersteund door opmerkingen van meesterbelegger Jim Rogers. De Amerikaan verdiende een vermogen met fondsen die zijn gebaseerd op de prijsfluctuaties van agrarische grondstoffen. Rogers pleitte onlangs voor een herwaardering van de grondstoffen. Hij is er met name van overtuigd dat de suikerprijs weer zal aantrekken.

Britse suikertaks op frisdrank

Op donderdag kwam het aandeel van het suikerbedrijf toch weer onder enige druk te staan. Het Verenigd Koninkrijk kiest tegen de verwachting in voor een suikertaks op frisdranken. Südzucker, maar ook rivaal Tate & Lyle, verloren direct terrein op de beurs.

Het aandeel Südzucker beweegt net onder €15. Het aandeel noteerde op 1 januari nog een waarde van €18. BNP Paribas bracht op 13 maart een koersdoel van €10 uit. Bankhaus Lampe is met een koersdoel van €22, op dezelfde dag gepubliceerd, een stuk optimistischer.

Aandeel JBS lijdt onder fraudeverdenking

Het aandeel JBS blijft ondertussen kwakkelen. Het bedrijf wordt al enige tijd verdacht van fraude bij de overname van Bertín, in 2009. Bovendien wordt onderzocht of de Braziliaanse vleesreus op basis van persoonlijke contacten met staatsbank BNDES goedkope leningen voor overnames heeft gekregen. De JBS-zaak is onderdeel van een veel grotere anti-corruptiecampagne in Brazilië.

Het aandeel kwam deze week onder nog meer druk nadat het tot verrassing van analisten bekendmaakte het afgelopen kwartaal een verlies te hebben geboekt.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.