Home

Achtergrond

Rente omlaag, euro sterker

Het opendraaien van de geldkraan en verlagen van alle belangrijke rentes door de Europese Centrale Bank (ECB) werd vorige week met gejuich ontvangen. Beurskoersen schoten omhoog, de euro daalde in waarde en de Euribor-rente zakte verder onder nul.

Inmiddels overheerst de kater: de euro krabbelde op en beurzen verloren terrein. De markt denkt dat de ECB nu al zijn kruit wel heeft verschoten.

Blijvende druk op rente

De rente is wel blijvend onder druk gekomen. De koers beweegt nog maar voorzichtig richting -0,25%. ING Economisch Bureau denkt dat de Euribor met een looptijd van 3 maanden in het derde kwartaal gedaald zal zijn tot -0,35%. Richting het einde van het jaar komt -0,40% in beeld. Bedrijfsleningen die zijn gekoppeld aan het rentetarief worden goedkoper.

Een koers van -0,40% komt overeen met de depositorente zoals de ECB die vorige week bekend maakt. De depositorente wordt gezien als bodem voor de Euribor. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al aangekondigd dat de depositorente zoals die aan banken wordt berekend voor het stallen van geld, niet verder zal worden verlaagd.

ECB koopt bedrijfsobligaties op

Een tweede blijvend effect: bedrijfsobligaties worden grif uitgegeven. De ECB gaat ook bedrijfsobligaties kopen en met zoveel geld op komst, durven investeerders wel instappen. Het Belgisch-Braziliaanse bierimperium AB Inbev wilde €7,5 miljard ophalen op de obligatiemarkt, maar kwam met €13 miljard thuis. Niet eerder haalde een bedrijf zoveel geld met obligaties op.

ING maar ook ABN Amro en Rabobank denken dat het ECB-beleid een verkeerd beeld van de Europese economie suggereert. De economie groeit langzaam maar zeker, investeringen nemen toe en de industriële productie trok in januari in onder meer Italië en Nederland aan. Het enige probleem: de inflatie is heel laag.

Olieprijs weer boven $40 per vat

Maar nu de olieprijs weer boven de $40 per vat noteert, is de vraag of de sombere inflatieverwachtingen van de ECB wel bewaarheid worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.