Home

Achtergrond

Nijmegen wil €6 miljoen terug van slachterij Hilckmann

De gemeente Nijmegen eist dat slachterij Hilckman €6 miljoen van de €21 miljoen die de gemeente aan het bedrijf heeft betaald, terugstort.

Daarnaast moet Hilckman duidelijk maken wat er met de rest van het geld gebeurd is. Het geld was bedoeld voor de bedrijfsgebouwen en een bijdrage in de verhuizing van Hilckman naar Haps. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
Hilckmann maakte enkele weken geleden plots bekend per direct de activiteiten te stoppen. Reden was de teruglopende vraag vanuit China, waardoor de activiteiten van het bedrijf niet meer rendabel zouden zijn.

Beslaglegging op bezittingen Hilckmann

De gemeente wil die €6 miljoen terug omdat Hilckmann de kosten voor de voorgenomen verhuizing niet heeft gemaakt. Als binnen een paar dagen niet de gewenste duidelijkheid komt, stapt Nijmegen naar de rechter. Die moet dan bepalen wat de schade is die de gemeente heeft geleden. Nijmegen heeft ondertussen al beslag laten leggen op de bezittingen van de slachterij.

Verantwoordelijk wethouder Bert Velthuis verwacht in elk geval niet dat de totale €21 miljoen n z'n geheel terugkomt. Volgens Velthuis was €15 miljoen bestemd voor het aankopen van de bedrijfsgebouwen. De gemeente wil de grond voor woningbouw gebruiken

Kans op sociaal plan voor werknemers is klein

Voor de honderden medewerkers van Hilckman dreigt het einde van het slachthuis grote gevolgen te krijgen. Behalve dat ze hun baan kwijt zijn, is de kans op een sociaal plan klein geworden. Het slachthuis zou de onderhandelingen hierover met de vakbonden hebben afgebroken, omdat er te veel eisen worden gesteld. Tijdens een bijeenkomst bij het UWV zouden bestuurders van Hilckmann hebben laten weten dat er niet voldoende geld is om een sociaal plan te kunnen betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.