Home

Achtergrond

Louis Dreyfus ziet winst flink slinken

Louis Dreyfus Commodities (LDC) heeft in 2015 de laagste winst in 10 jaar tijd geboekt. De handelaar in agrarische grondstoffen had last van lage en minder beweeglijke prijzen van mais en soja. Boeren hielden bovendien veel product vast.

LDC is één van de vier grootste agrarische handelshuizen wereldwijd, een groep die bekend staat als ABCD, wat kort is voor ADM, Bunge Cargill en Dreyfus. Het is van origine Frans familiebedrijf dat vanwege het belang van de Rotterdamse haven het hoofdkantoor verplaatste naar Rotterdam.

LDC zag de winst met 67% dalen ten opzichte van een jaar eerder, tot 211 miljoen dollar (€189 miljoen). Op haar top in 2010 boekte het bedrijf een 5 keer hogere winst. De omzet daalde 14% tot omgerekend €50 miljard. Niet alleen de gedaalde gewasprijzen speelden een rol, ook de wisselkoersen.

Wisselkoersen en boeren drukken resultaat

De onderneming is onder meer sterk aanwezig in Zuid-Amerika. De Argentijnse peso en Braziliaanse real hebben veel terrein verloren tegenover de euro en vooral de dollar, waarin LDC haar winst en omzet becijfert. Wisselkoersen drukten het resultaat met vele miljoenen. Bijkomend probleem is dat akkerbouwers producten vast hielden in afwachting van betere prijzen.

Kunstmestactiviteiten in de verkoop

De Argentijnse topman Gonzalo Ramirez Martiarena, een Nidera-veteraan, noemt 2015 een jaar van 'gereduceerde commerciële mogelijkheden'. Het bedrijf wil - op zoek naar marge- zich meer richten op de kernactiviteiten en zet daarom de kunstmestactiviteiten in de verkoop. De familie achter LDC kondigde eerder aan te onderzoeken of een belang in LDC kan worden verkocht.

Concurrent Glencore, dat zijn agrarische activiteiten ook vanuit Rotterdam vormgeeft, overweegt hetzelfde. Voor zowel Glencore als LDC zouden volgens Franse mediaberichten Aziatische investeerders in de markt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.