Home

Achtergrond 1519 x bekeken

K+S onderuit door aanhoudend slecht nieuws

Het aandeel K+S is donderdag weer gedaald, na een flinke opmars op de beurs in Frankfurt. De Duitse kunstmest- en zoutproducent maakte donderdag bekend een lagere winst voor 2016 te verwachten.

De onderneming uit Kassel denkt dat prijzen voor kali en magnesium flink gaan dalen, terwijl het bedrijf toegeeft maar een beperkte vergunning te hebben voor het lozen van zout.

Zomerse dromen

Zo anders was de situatie in de zomer van 2015. Het Canadese PotashCorp stuurde aan op een overname van K+S. Snel geld voor beleggers dus, maar het Duitse bedrijf stuurde de Canadezen naar huis. Extra pijnlijk detail: PotashCorp wordt geleid door een Duitser uit de omgeving van Kassel. Slechte PR en het aandeel K+S kwakkelt sindsdien.

De schade is zo groot dat het ooit saaie, constante K+S binnenkort van de DAX wordt afgehaald. Deze stap betekent dat het bedrijf minder in de kijker van beleggers komt te staan. K+S is al enige tijd qua beurswaarde verreweg de zwakste speler op de index van de 30 belangrijkste bedrijven op de beurs van Frankfurt.

Analisten hebben in de meeste gevallen hun koersdoel voor K+S verlaagd. Goldman Sachs schroefde in februari nog haar verwachting naar beneden bij van €25 naar €20, ongeveer de huidige koers. De Amerikaanse zakenbank beveelt beleggers aan het aandeel te verkopen.

Syngenta omhoog door prospectus

Het aandeel Syngenta sloot woensdag af op een koers van bijna 410 Zwitserse franken, het hoogste niveau sinds juni 2015. Het bedrijf wordt mogelijk overgenomen door het Chinese ChemChina. De Chinezen bieden alles bij elkaar $465 per aandeel, maar het is nog onduidelijk of de deal door mededingingsautoriteiten wordt toegestaan.

Uit de publicatie van een prospectus bleek dat Syngenta $848 miljoen moet betalen aan ChemChina als ze afziet van de deal. Eerder werd uitgegaan van een 'boete' van $1,5 miljard.

De aandelen van trekkerfabrikanten John Deere, Agco en Case New Holland wonnen eveneens terrein op de beurs. Eerder verloren de bedrijven veel beurswaarde, omdat boereninkomens door de malaise op de graanmarkt onder druk staan. Een nieuwe graanraming van het Amerikaanse landbouwministerie geeft weer wat lucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.