Home

Achtergrond

Inflatie opnieuw in de min

De inflatie in de eurozone is in maart voor de tweede maand op rij onder 0 uitgekomen. Prijzen dalen dus gemiddeld.

Het cijfer bevestigt het beeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) recent naar buiten bracht: zonder grootschalig ingrijpen komt het niet goed met de economie. De ECB begint dan ook in april met het opkopen van problematisch schuldpapier en een verlaging van de rente die ook bedrijfsleningen goedkoper maakt.

Hand op de knip

De inflatie kwam in maart uit op -0,1%. Het lijkt een beperkt probleem, maar de ECB streeft een inflatie na van onder maar dichtbij 2%. De ECB houdt rekening met een foutmarge en dalende prijzen kunnen er onder meer toe leiden dat consumenten de hand op de knip houden. Als ze wachten en prijzen verder dalen, neemt de waarde van hun geld immers toe.

Banken stimuleren geld in economie te steken

De ECB verlaagde eerder de depositorente van -0,3% naar -0,4%. Banken moeten dus weer iets meer betalen als ze geld kort stallen bij de ECB. Doel van de operatie is dat banken gestimuleerd worden geld in de economie uit te zetten, door te investeren of krediet te verschaffen aan consumenten en bedrijven. De rente die banken krijgen als ze geld lenen, ligt nu op 0%.

Japan vecht al jaren tegen prijsdalingen

Een negatieve rente is een monetaire gok. Japan vecht al 20 jaar tegen terugkerende daling van prijzen. "De ervaring van Japan laat zien dat de beste verdediging tegen deflatie is te zorgen dat je er überhaupt niet in komt", schrijft hoofdeconoom Han de Jong deze week. In elk geval is de ECB nu een buitenbeentje. Nergens, ook niet in Japan, liggen rentes zo laag.

De nieuwe inflatiecijfers en naderende renteverlaging, konden niet voorkomen dat de waarde van de euro is toegenomen tegenover de dollar. De Amerikaanse centrale bank heeft immers besloten in een minder snel tempo zijn rentes te verhogen. Daarmee neemt de vraag naar dollars wat af. De koers staat nu op het hoogste niveau sinds 11 februari en grote banken zien voorlopig geen pariteit met de euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.