Home

Achtergrond 2 reacties

Ifpri: boer EU betaalt te veel voor kunstmest

Boeren in de EU betalen waarschijnlijk te veel voor kunstmest, aldus Ifpri. De oorzaak ligt in hoge importtarieven en mogelijk in prijsafspraken.

Na de Ierse boerenorganisatie IFA kaart ook de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca de macht van kunstmestbedrijven en het importbeleid voor kunstmest in Brussel aan. De aanleiding: een rapport van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Ifpri. Hierin staat dat mogelijk sprake is van prijsafspraken of kartelvorming. Bovendien zouden Europese importtarieven voor kunstmest boeren veel geld kosten.

Ifpri concludeert onder meer dat in West-Europa een klein aantal kunstmestleveranciers de dienst uitmaakt. Volgens Ifpri is de prijs van kunstmest in Europa tussen 1970 en 2002 met 123% gestegen, waar ze in andere landen zoals Brazilië met 65% is gedaald. IFA roept de Commissie op onderzoek te doen naar eventuele prijsafspraken.

Prijzen kunnen tot 6% omlaag

Ifpri keek ook naar het importbeleid. Voor stikstofkunstmest en fosfaatkunstmest geldt een importtarief van 6,5%. Voor kali geldt geen importtarief. Wanneer importheffingen worden opgeheven, kunnen prijzen van kunstmest in de EU met 2 tot bijna 6% dalen.

Netto leveren open grenzen voor kunstmest de EU €481 miljoen op. Boeren en tuinders houden €915 miljoen over.

In veel EU-lidstaten is kunstmest na veevoer de grootste uitgavenpost van boeren. De kunstmestindustrie en de staat lopen bij elkaar €504 miljoen aan inkomsten mis. Het boerenbelang mag volgens IFA en Copa-Cogeca wel voorop staan, nu de sector worstelt met lage prijzen en inkomens.

Copa-Cogeca: open grenzen kunstmest in TTIP

Copa-Cogeca vraagt Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström om open grenzen voor kunstmest mee te nemen in een nieuw handelsverdrag met de VS, TTIP genoemd. Secretaris-generaal Pekka Pesonen vraagt de Europese Commissie ook om bij de Amerikanen aan te dringen op de Webb-Pomerene-wet. Deze wet stelt producenten van stikstofkunstmest vrij van het mededingingsrecht. Ze kunnen dus met prijsafspraken de wereldmarkt op.

Ook wil de Fin dat de wereldwijde kunstmestmarkt meer transparant wordt gemaakt, door cijfers bij te houden binnen het Amis-prijzensysteem van de EU.

Laatste reacties

  • Barneveldsei

    Boeren houden 915 miljoen over, laat maar komen dat geld!

  • mtseshuis

    Snel mest als kunstmestvervanger toestaan, daalt de prijs met gang! Helemaal niet zo ingewikkeld, alleen Brussel wil dat, onder druk van de kunstmestindustrie, niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.