Home

Achtergrond

Hettie van Doorn: 'Imago varkenshouderij nog meer verbeteren’

Ouders beïnvloeden de mening van kinderen. Hettie van Doorn wil dat kinderen in de stal lopen, zónder ouders, om zelf te ontdekken wat ze vinden.

Lang geleden, toen we de varkens nog thuis hadden, kwamen er eens schoolkinderen met hun ouders ­kijken. De kinderen liepen onbevangen rond, maar een van de ouders begon meteen dat het zielig was, die varkens in hokjes en dat je geen vlees moest eten. Dat was erg vervelend voor ons. Rob heeft de mevrouw dan ook gevraagd weg te gaan.

'Ik ga niet liegen of dingen mooier maken dan ze zijn'

Het heeft me aan het denken gezet: ouders beïnvloeden de mening van hun kinderen. Daar wilde ik iets mee, kinderen uitnodigen op de boerderij, zonder hun ouders. Zo begon ik kinderfeestjes te organiseren. Dat creatieve zit wel in mij, ik heb mode en kleding gestudeerd. Toen ik zelf kinderen kreeg, dacht ik: ik had wel lerares handvaardigheid willen worden. Daar geef ik nu deze draai aan.

Concept met educatief element

Het concept wil ik verder uitbouwen. De feestjes wil ik voorzien van een educatief element waarbij de kinderen zelf de stal in gaan. Via een speurtocht komen ze overal, van de gedekte zeugen tot de gespeende biggen. Natuurlijk mogen ze ook biggetjes aaien, maar daar blijft het niet bij. Ik ga voor het hele verhaal. Ook de minder mooie kanten. Ik ga niet liegen of dingen mooier maken dan ze zijn, dat werkt uiteindelijk alleen maar averechts. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat de kinderen zelf kunnen bepalen wat ze van de varkens vinden. Ik ga niet sturen.

Hettie van Doorn: "Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf kunnen bepalen wat ze van de varkens vinden. Ik ga niet sturen."<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Hettie van Doorn: "Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf kunnen bepalen wat ze van de varkens vinden. Ik ga niet sturen."
Foto: Jan Willem Schouten

Ook al is de mening van volwassenen vaak al gevormd, ik overweeg toch om dit educatie-idee ook voor hen verder te gaan ontwikkelen. Want de varkenshouderij in een beter daglicht stellen, dat is mijn uitdaging. Daarin ga ik nog meer energie steken.

Mijn drijfveer is dat er nauwelijks positief over de sector wordt gesproken. Als de melkveehouders eens een poosje slechte prijzen hebben, leeft iedereen mee. Wij hebben al maanden slechte prijzen en daar heeft niemand het over. Dat stoort me enorm, maar met alleen mopperen en klagen kom ik niet verder. Dat zit ook niet in mijn aard. Ik heb wel eens een slechte dag, hoor. Dan vraag ik me af: komt het ooit nog goed? Maar meestal ben ik tamelijk strijdvaardig.

Of registreer je om te kunnen reageren.