Home

Achtergrond 6 reacties

Fosfaatdossier behoeft zijden handschoenen

Met het overschrijden van het fosfaatplafond komt de derogatie in gevaar. Reden voor Nederland om voorzichtig met het fosfaatdossier om te gaan.

Derogatie in gevaar wordt in de politiek als argument genoemd voor het aanscherpen van het mestbeleid. De Europese Commissie heeft Nederland meermaals derogatie verleend, waarmee veehouders per hectare meer stikstof uit dierlijke mest mogen gebruiken dan de standaard norm. Het intrekken van derogatie zou de sector €100 miljoen kosten, schat het ministerie in.

Bij de laatste onderhandelingen, voor de derogatie voor 2014–2018, heeft toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma moeten praten als Brugman om opnieuw derogatie te krijgen. Het verantwoordelijk Nitraatcomité van de Europese Commissie wilde niet meer dezelfde derogatie verlenen als de jaren daarvoor, omdat lang niet overal in Nederland de nitraatnorm van 50 milliliter in het grondwater wordt gehaald. Pas in april 2014 werd opnieuw derogatie verleend.

Fosfaatplafond overschreden

Voor de huidige derogatie geldt onder andere dat Nederland ervoor moet zorgen dat de mestproductie op het gebied van stikstof en fosfaat onder het niveau van 2002 (172,9 miljoen kilo) moet blijven. Dit fosfaatplafond is, op basis van voorlopige cijfers, in 2015 overschreden.

Nederland heeft dit nog niet formeel gemeld in Brussel. Op zich is dat ook niet nodig, want de cijfers zijn nog niet definitief. Die cijfers komen pas in juli. Maar of het handig is om dit niet te melden, is maar zeer de vraag. Niet voldoen aan de voorwaarden kan het einde van de derogatie betekenen.

<em>Foto: Wick Natzijl</em>
Foto: Wick Natzijl

Daar komt nog bij dat met de huidige plannen voor fosfaatrechten in de melkveehouderij het fosfaatplafond naar verwachting in 2016 en 2017 ook wordt overschreden. Pas in 2018 moet de melkveehouderij inkrimpen tot het fosfaatplafond voor deze sector, van 84,9 miljoen kilo. Reden genoeg om zorgvuldig te handelen richting Brussel.

Het ministerie laat desgevraagd weten dat de brief van 2 juli over het voornemen om fosfaatrechten in te voeren in Brussel op hoog ambtelijk niveau is besproken. Dat zal ook met de nieuwe plannen over fosfaatrechten gebeuren. De situatie in Nederland is dus niet volledig onbekend.

Van Dam pakt onderhandeling derogatie anders aan

En dat is maar goed ook. De derogatie staat op het spel. Andere lidstaten raakten ook al hun derogatie kwijt. Daar komt bij dat staatssecretaris Martijn van Dam de onderhandelingen voor een nieuwe derogatie vanaf 2018 over een andere boeg wil gooien. Hij wil af van het fosfaatplafond, maar zorgen dat via mestverwerking sprake is van evenwicht op de mestmarkt, zodat de hoge fosfaatproductie geen milieurisico vormt.

Dat uitgangspunt is een mooi streven. Het beleid richt zich dan weer op het doel (geen milieuvervuiling) in plaats van het middel (fosfaatplafond). Maar de vraag is of de Europese politiek dit accepteert.

Zorgen over behouden derogatie logisch

Het is te verwachten dat Nederland niet zomaar het voordeel van de twijfel krijgt. Nederland zit qua mestproductie en belasting van het milieu hoog in Europa. Het is logisch dat de Europese Commissie daarom extra goed kijkt wat Nederland doet. Hoewel er nog geen aanwijzingen zijn dat Nederland de derogatie verliest, moet het dossier wel met zijden handschoenen worden opgepakt.

Laatste reacties

 • alco1

  Och, och. Wat een druk om te voldoen aan het fosfaatplafond.
  We laten ons gewoon chanteren met een dode mus (derogatie)

 • haj146

  Gewoon schijters. We nemen gewoon derogatie. Wat heeft dat toch met fosfaat te maken. Pure chantage. Dus niet met zijden handschoenen maar met de strijdbijl ernaartoe. Os toch van de zotte dit hele gezeur. Bemest ieder jaar minder per hectare. Daar gaat het toch om en niet een kostendrijvend plafond. Opdonderen met dat Europa

 • Foxxy

  100 miljoen is kleingeld tov fosfaatrechten

 • DJ-D

  Je bent echt een topper wil je het "milieu" belasten met de huidige regels, verwerkingsplichten, mestafvoer, bemestingsnormen, amvb, fosfaatrechten uitrijperiodes, bodemonderzoeken, kringloopwijzers, verbod op fosfaatkunstmest en lang groeiseizoen. Lukt alleen als je staatsbosbeheer heet of eigenaar bent van een riooloverstort en dan nog,het is een natuurlijk iets. Nexit.

 • Golden Touch

  Waarom werden deze "deskundigen" geen staatsecretaris of zijn leiders van de vakbond tegen normen en waarden. Nee schijt aan iedereen hebben zorgt ervoor dat anderen schijt aan jullie hebben. De fopspeen is leeg mannen. Ondernemer worden en eens gaan lezen in vakliteratuur wat jullie met gezamelijk 130 miljoen dieren in Nederland voor overlast veroorzaken.

 • jvanmaanen

  Vaak bu'j te bang! Die derogatie word onderhand vaker tegen ons gebruikt als voor.
  Als die extra koeien toch worden gehouden in de gebieden waar de grondwaternorm wél word gehaald is er dus helemaal niks aan de hand. Weg met die zijden handschoenen en die Brusselse tafel eens omver gooien.
  En beste Golden Touch, doordat die vervuilende stinkboeren met hun 130 miljoen (?) dieren 300% van hun tijd bezig zijn met (andermans) voedselvoorziening hoef jij vervolgens maar 2% van je tijd én inkomen hieraan te besteden en kun je de baan doen die je doet, het leven leven wat je leeft om vervolgens in je nest te schijten en te bijten in de hand die je voedt. Ik gun je wijsheid... of honger

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.