Home

Achtergrond

ForFarmers wil niet alleen Europa veroveren

ForFarmers heeft grote plannen voor de komende tijd.

Behalve een beursgang ergens in de loop van dit jaar is het concern ook op zoek naar expansiemogelijkheden in andere landen. Het blijft niet bij de huidige vestigingslanden, Nederland, Duitsland, België en Verenigd Koninkrijk. Dat werd duidelijk op de persconferentie vandaag waar het veevoerbedrijf zijn jaarcijfers over 2015 presenteerde.
ForFarmers CEO, Yoram Knoop, heeft het in dat verband over 'Europa+'. "Je zult ons niet tegenkomen in de Verenigde Staten of in Azië, we zoeken het dichter bij huis. Onze markten zoeken we in Europa, en de plus is Noord-Afrika, het Midden-Oosten en een land als Oekraïne."

Alleen een toppositie is goed genoeg

Daarbij gaat ForFarmers wel uitsluitend voor een toppositie in een vestigingsland, er moet binnen tien jaar een toppositie te realiseren zijn, wil het voerconcern er in stappen. Een positie bij de top 2 leverancier is gewenst, aldus de ForFarmers-CEO. Daarnaast moet het een land zijn met een aanzienlijke agrarische markt. Knoop: "Dat we starten in landen als Slovenië en Luxemburg lijkt mij niet voor de hand liggend." Tussen de regels door is wel duidelijk dat Knoop graag voet aan de grond zou krijgen in Denemarken. "Denemarken heeft een grote markt, maar ook de meest geconsolideerde markt. Als een van die partijen zich zou willen laten overnemen ... Maar het zal moeilijk worden daar binnen te komen."
Volgens Knoop zijn deze groeiaspiraties overigens niet afhankelijk van het al dan niet beursgenoteerd worden van zijn bedrijf in 2016. Ook zonder beursgang denkt Knoop dat het bedrijf over voldoende liquide middelen beschikt om eventuele acquisities te kunnen bekostigen.

Beursgang komt dichterbij

Overigens is ForFarmers druk bezig met die beursgang. Vandaag werd duidelijk dat de onderneming de Rabobank en ABN AMRO in de arm heeft genomen als begeleidende banken om uiteindelijk te komen tot een beursnotering op de Euronext Amsterdam. Op 15 april a.s. is er een Algemene Vergadering van Aandeelhouders die de definitieve beslissing moet nemen over de Euronext-notering. Knoop is positief gestemd over de uitkomst van die vergadering. "De ledenraad heeft unaniem zich uitgesproken voor dit traject van een beursgang. Het is ook goed voor onze leden en aandeelhouders." Knoop doelt hiermee op het feit dat eind 2015 de Coöperatie FromFarmers 61% van de certificaten in ForFarmers heeft. De coöperatie had een direct belang van 25,4% en de leden van de coöperatie hadden via de participatierekeningen een belang van 35,6% in het bedrijf.
Over het moment waarop ForFarmers naar de beurs gaat, wil Knoop zich nog niet uitlaten. "Ik denk dat we vrij snel na de aandeelhoudersvergadering medio april meer duidelijkheid kunnen geven. Ik verwacht niet dat de periode tot de beursgang lang hoeft te zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.