Home

Achtergrond

Dollar stijgt voorlopig niet hard

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente ongewijzigd gelaten op bijna 0%. Bovendien heeft de centrale bank aangekondigd minder snel dan eerder gedacht de rente te gaan verhogen. Geld blijft dus goedkoop in de VS.

Het besluit betekent dat de dollar minder snel sterker zal worden ten opzichte van andere munten. Dat is goed voor de Amerikaanse export en slecht voor de Nederlandse.

Import grondstoffen goedkoper

Het betekent ook dat de import van grondstoffen, van aardolie tot mais, relatief goedkoper zal blijven dan verwacht. De meeste grondstoffen worden immers in dollars afgerekend. Ook zal naar verwachting investeringsgeld minder snel richting de VS worden gebracht nu de rente hier laag blijft. Goed nieuws voor met name opkomende economieën waar de beurzen dan ook zeer positief reageerden.

Opmerkelijk besluit Amerikaanse bank

Het monetaire besluit van de Amerikaanse bank lijkt opmerkelijk. De Amerikaanse economie oogt vrij gezond. De kerninflatie, dus het tempo waarin de meeste producten duurder worden, benadert de gewenste 2%. Bovendien is de werkloosheid laag. Het enige minpuntje is de loongroei, maar dit is traditioneel geen belangrijk item voor de centrale bank.

Britse pond daalt hard

Hoe houdbaar of verdedigbaar het beleid ook is, voorlopig lijkt de euro niet te bewegen richting pariteit met de dollar. Momenteel is €1,00 circa 1,12 dollar waard. Het Britse pond daalt ondertussen wel hard verder nu een exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Eurozone steeds waarschijnlijker lijkt. De terreuraanslag in Brussel lijkt de positie van het vertrekkamp te versterken.

Euribor daalt verder

Ondertussen daalt in Europa de interbancaire rente verder. Het Euribor-rentetarief beweegt richting -0,25%. In de markt wordt een ondergrens van -0,40% verondersteld. Dit is het percentage van de depositorente van de Europese Centrale Bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.