Home

Achtergrond

Dieselprijs daalt licht

Diesel werd deze week iets goedkoper. Inkoopcollectief Farmers4all meldt deze week een dieselprijs van €79,40 per 100 liter bij een minimale afname van 1.000 liter. Vorige week kostte 100 liter diesel €80,75.

De daling van de dieselprijs komt door de ontwikkeling van de olieprijs. Deze zakte deze dinsdag weer onder de $40 per vat (159 liter) Brentolie. Woensdag noteerde Behr aan het einde van de dag een slotkoers van $39,29 per vat. Ook donderdag was de tendens een dalende tred.

Valuta veroorzaken daling olieprijs

De daling wordt grotendeels veroorzaakt door valutabewegingen: een sterkere euro tegenover een zwakkere dollar en Engels pond en een kleiner dan verwachte stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden. Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) blijkt dat de voorraden ruwe olie vorige week met 2,3 miljoen vaten zijn gestegen. Nuon meldt dat $40 per vat de richtprijs blijft voor olie. Dit niveau lijkt volgens Nuon het nieuwe evenwicht te zijn in afwachting van mogelijke productiebeperkingen van de Opec. Amerikaanse analisten gaven echter een prijsindicatie voor mei af à ruim $38 per vat.

Stabiele elektriciteitsprijzen

De elektriciteitsprijzen zijn nog altijd stabiel laag. De dagprijs van elektriciteit ontwikkelde zich gedurende het paasweekend rondom €16 per MWh. Dat is het laagste punt van dit jaar.

De gasprijs voor 2017 is 13 cent per kuub, voor 2018 noteert TTF een prijs van 14 cent per kuub. Deze prijzen zullen naar verwachting dalen als de lente doorzet en buitentemperaturen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.