Home

Achtergrond

Borging voedselketen verloopt traag

De uitvoering van het actieplan van Taskforce Voedselvertrouwen om de voedselveiligheid te versterken, verloopt traag. Bart Jan Krouwel, oud-voorzitter van de kerngroep van de taskforce, vindt dat de politiek moet ingrijpen.

Van de kwaliteitssystemen die de private borging van de voedselveiligheid en voedselintegriteit moeten versterken is er nog niet één goedgekeurd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de plannen van de in februari vorig jaar opgeheven Taskforce Voedselvertrouwen hadden in januari van dit jaar de eerste systemen geaccepteerd moeten zijn.

NVWA: beoordeling kwaliteitssystemen vergt tijd

Volgens de NVWA vergt de beoordeling van de systemen veel tijd. Ze verwacht in de komende zomer de eerste schema's 'te accepteren'. Deze zullen worden bekendgemaakt op de website Ketenborging.nl. Ook aan protocollen om informatie uit te wisselen tussen bedrijfsleven, overheid en beheerders van kwaliteitssystemen bij crises, wordt nog gewerkt door de autoriteit. Ze hadden al klaar moeten zijn.

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) meldt dat er op 14 januari wel een 'online tool' tegen voedselfraude is gelanceerd. "De bedrijven kunnen hiermee in kaart brengen hoeveel risico ze lopen op voedselfraude en welke beheersmaatregel ze nemen."

Vertrouwen in voedselketen herstellen

Het tempo van de implementatie van het actieplan is Bart Jan Krouwel een doorn in het oog. Hij was voorzitter van de kerngroep en daarmee vertegenwoordiger van het bedrijfsleven in de taskforce, die in 2013 in het leven was geroepen door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, en Sharon Dijksma, destijds staatssecretaris van Economische Zaken, om het vertrouwen in de voedselketen te herstellen na een reeks van voedselschandalen.

Bart Jan Krouwel: "De Kamer heeft de plicht om te kijken en te checken of er wel uitkomt wat er is afgesproken in de Taskforce Voedselvertrouwen."</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Bart Jan Krouwel: "De Kamer heeft de plicht om te kijken en te checken of er wel uitkomt wat er is afgesproken in de Taskforce Voedselvertrouwen."

Foto: Henk Riswick

Krouwel vroeg in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer aandacht voor het actieplan. Hij wil dat de politiek in Den Haag zich vergewist van de voortgang en desnoods wet- en regelgeving aanpast om informatie-uitwisseling mogelijk te maken. "De politiek heeft nauwlettend de ontwikkelingen in de taskforce gevolgd, ook gezien de schandalen die er allemaal waren. Dan heb je juist als Kamer de plicht om te kijken en te checken of er wel uitkomt wat er is afgesproken."

Lees het interview met Bart Jan Krouwel in Boerderij Ambitie van 29 maart 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.