Home

Achtergrond 638 x bekeken

Belgische minister wil geen verbod op verkoop vlees met verlies

Een wetswijziging die het mogelijk maakt om het verkopen met verlies op producentenniveau te verbieden, is niet de efficiëntste oplossing voor problematiek in de landbouwsector, vindt de Belgische minister van economie Kris Peeters.

Peeters antwoordt dit op een vraag van Kamerlid Rita Gantois (Nieuw Vlaamse Alliantie), meldt de Vlaamse agrarische nieuwssite Vilt.be. De grootste moeilijkheid schuilt in het bepalen van de productieprijs, zegt Peeters. Hij vreest dat afnemers van melk en varkensvlees hun producten wel eens elders kunnen gaan zoeken.

Uitzonderingssituatie bederfelijke producten herzien

Het is in België voor alle handelaren bij wet verboden om met verlies te verkopen, maar omdat de producten die de boer produceert vatbaar zijn voor snel bederf wordt voor hen een uitzondering gemaakt. "Maar die uitzondering is ondertussen geëvolueerd tot een scheefgetrokken situatie en werd veeleer de norm", zo maakt Gantois zich zorgen. "Is het dan, gezien de moeilijke huidige marktomstandigheden, geen tijd om na te denken over een aanpassing of uitbreiding van die wetgeving?"

Peeters vreest dat een uitbreiding van de wetgeving tot gevolg kan hebben dat de afnemers zich wenden tot buitenlandse agrariërs.

Of registreer je om te kunnen reageren.