Home

Achtergrond

Aandeel Chinese varkensslachter in de lift

Het aandeel WH Group is flink omhooggeschoten nadat het bedrijf haar eerste dividenduitkering sinds de beursgang in 2014 uitkeerde.

Het dividend is met 0,125 Hongkong dollar bescheiden, maar leidde toch tot enthousiasme bij beleggers. Het aandeel van de Chinese varkensslachter werd lang heen en weer geslingerd door wisselende berichten over de gezondheid van de Chinese economie.

Het bedrijf maakte deze week zowel hoopgevende als minder positieve cijfers bekend. Maar het bedrijf wist in elk geval het afgelopen jaar haar omvangrijke schuld met een kwart te verlagen. WH Group profiteerde op de beurs ook omdat Smithfield Foods sterke kwartaalcijfers bekendmaakte. Smithfield is de grootste Amerikaanse varkensslachter en sinds 2013 eigendom van het Chinese WH Group.

Smithfield maakt 10% meer winst

Smithfield maakte dinsdag bekend het afgelopen kwartaal 10% meer winst te hebben geboekt dan een jaar eerder. Beleggers hopen dat de cijfers duiden op een trendbreuk. Voorgaande kwartalen worstelde Smithfield van varkensvlees en varkens zelf. Smithfield is deels goeddeels verticaal georganiseerd en verkoopt ook varkens.

De varkensstapel kromp eerder door een ernstig virus, maar is nu sneller hersteld dan velen hadden verwacht. Het aandeel WH Group beweegt nu richting niveaus die sinds de zomer van 2015 niet meer gezien zijn. Analisten staan nog niet in de rij om hun verwachtingen voor het aandeel omhoog bij te stellen. Daarvoor is de onzekerheid over de Chinese economie en varkensmarkt te groot.

Aandelen JBS flink omlaag

De aandelen van JBS zijn de afgelopen week flink in waarde gedaald. De Braziliaanse vleesreus heeft last van escalerende politieke onrust. De regeringscoalitie van president Dilma Rousseff is uit elkaar gevallen nadat ze een van corruptie verdachte oud-president een plaats in de regering bood, zodat hij niet direct vervolgd kan worden. Het leidde tot anti-regeringsdemonstraties. JBS is zelf ook onderwerp van een groot corruptieonderzoek.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.