Home

Achtergrond

ABAB wint belastingprocedure: extra btw-voordeel voor boer

Een boer die overgaat van de landbouwregeling naar btw-regeling, heeft alsnog deels recht op btw-aftrek op aanfokkosten van jongvee en melkkoeien die op de optiedatum op het bedrijf aanwezig zijn. De rechter stelt ABAB Accountants en Adviseurs in het gelijk.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft dat beslist in een door ABAB Accountants en Adviseurs aangespannen procedure tegen de Belastingdienst. ABAB is hierin in het gelijk gesteld. De rechter is het met ABAB eens dat bedrijfsmiddelen als gebruiksvee (onder meer jongvee, melkkoeien, zeugen) die voor btw-belaste prestaties worden gebruikt, bij het opteren btw-schoon moeten worden gemaakt.

'Oordeel sluit aan bij Europese regelgeving'

Een opmerkelijke overwinning, vindt ABAB, want in eerdere landelijke beroepsprocedures werd de Belastingdienst in het gelijk gesteld. Ben Groenen, senior belastingadviseur bij ABAB, vindt dat hiermee recht wordt gedaan aan het neutraliteitsbeginsel in de omzetbelasting. "Dit oordeel sluit aan bij Europese regelgeving."

Belastingdienst in hoger beroep

De Belastingdienst heeft overigens nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak. Gezien de tot nu toe ingenomen zienswijze verwacht Groenen dat de Belastingdienst dat zeker zal doen. ABAB denkt dat bedrijven die minder dan 5 jaar geleden hebben geopteerd voor de omzetbelasting, kunnen profiteren van deze uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.